Obrazy, které tvořily historii umění: Guernica

Pravděpodobně nejslavnější Picassovo dílo, Guernica, je určitě jeho nejsilnějším politickým prohlášením, namalovaným jako okamžitá reakce na nacistické zničující náhodné bombardování baskického města Guernica během španělské občanské války.

Guernica ukazuje tragédie války a utrpení, které způsobuje jednotlivcům, zejména nevinným civilistům. Toto dílo získalo monumentální status, stalo se trvalou připomínkou válečných tragédií, protiválečným symbolem a ztělesněním míru. Po dokončení byla Guernica vystavena po celém světě v krátkém turné a stala se slavnou a široce uznávanou. Toto turné pomohlo dostat španělskou občanskou válku do povědomí světa.

Tato práce je vnímána jako sloučení pastoračních a epických stylů. Odhození barvy umocňuje drama a vytváří reportážní kvalitu jako na fotografickém záznamu. Guernica je modrá, černá a bílá, 3,5 metru  vysoká a 7,8 metru široká, plátno velikosti nástěnné malby namalované olejem. Tento obraz lze vidět v Museo Reina Sofia v Madridu.

Pablo Picasso (1881 – 1973). Syn profesora malby, v jehož díle je obsažena celá pouť moderního malířství. Vytvořil nový styl – kubismus – který se v různé míře objevoval ve všech jeho dílech. Spektrum jeho maleb je totiž velice různorodé (bylo identifikováno až na 40 různých tvůrčích období) a rozsáhlé (představuje 35000 prací). Zařadit Picassa do nějaké pomyslné škatulky je proto nemožné. Nemá smysl jmenovat jeho slavná díla, jsou jich stovky.

AH

Komentáře z facebooku