Kuře na paprice: Tradiční české jídlo, které si zamilujete

Kuře na paprice je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel české kuchyně. Je to pokrm, který spojuje jednoduchost přípravy s bohatou chutí. Shromážděte rodinu a přátele a připravte si tohle lahodné jídlo, které určitě potěší každého milovníka dobrého jídla.

**Ingredience:**

– 1 kg kuřecích kousků (stehna, prsa nebo kombinace)
– 2 velké cibule
– 2-3 stroužky česneku
– 2-3 lžíce sladké papriky (nebo dle chuti)
– 1 plechovka sekaných rajčat (nebo 2-3 čerstvá rajčata)
– 250 ml zakysané smetany
– 1 lžíce hladké mouky (případně)
– Sůl a pepř podle chuti
– 2-3 lžíce oleje na smažení
– Čerstvá petrželka na ozdobu (volitelné)

**Postup:**

1. **Příprava surovin:** Kuřecí kousky omyjte a osušení. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek jemně nasekejte.

2. **Opékání kuřete:** Na pánvi rozpalte olej a přidejte kuřecí kousky. Opečte je ze všech stran dozlatova, poté je vyndejte a dejte stranou.

3. **Smažení cibule a česneku:** Na stejné pánvi přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a krátce osmahněte, aby se uvolnila jeho vůně.

4. **Přidání koření:** Na cibuli a česnek nasypte sladkou papriku, promíchejte a nechte krátce opéct, aby se koření uvolnilo, ale dejte pozor, aby se nespálilo.

5. **Vaření:** Do pánve přidejte kuřecí kousky zpět, osolte a opepřete. Následně přilijte sekaná rajčata (nebo čerstvá), promíchejte a nechte vařit na mírném ohni pod poklicí asi 30-40 minut, dokud kuře nezměkne.

6. **Zahuštění omáčky:** Pokud máte rádi hustší omáčku, můžete si připravit jíšku z hladké mouky a trošky vody, kterou přidáte do pokrmu na posledních pár minut vaření. Můžete také zjemnit omáčku zakysanou smetanou, kterou přidáte těsně před podáváním.

7. **Servírování:** Kuře na paprice podávejte s knedlíky, těstovinami nebo rýží, a nezapomeňte ozdobit čerstvou petrželkou.

Tento tradiční český pokrm je nejen výživný, ale především chutný. Rychlé a lehké na přípravu, kuře na paprice se stane pravidelným lákadlem na vašem stole. Užívejte si rodinné chvíle u dobrého jídla a nebojte se obměňovat recept podle vaší chuti.

Dobrou chuť!

Komentáře z facebooku