V mnoha receptech, ať už se jedná o recept na domácí chléb, mramorovou bábovku nebo hrníčkový koláč, se dozvíme, že máme mouku před použitím prosít. Prozradíme vám, proč bychom to měli dělat.
Na prosetí mouky zakoupíte v obchodech speciální síto na mouku, použít ale můžeme i obyčejný cedník. Pokud mouku neprosejeme, nic se nestane. Nezabere to však příliš času a má to několik benefitů, proto je lepší to vždy udělat.
Mouka se prosívá z toho důvodu, že se tak provzdušní a nakypří. Výsledný pokrm je potom nadýchanější. Jednotlivá zrnka mouky se k sobě při skladování mohou také přilepit – pokud se tvoří hrudky, v sítu je snadno rozdělíme. S prosetou moukou se i lépe pracuje a urychluje se proces kynutí. Prosívat mouku, i když ji ještě v kuchyni nepoužíváme, je vhodné i pokud ji ve spíži skladujeme delší dobu. Navíc pokud se v mouce zabydleli mouční červi, prosetím je snadno odhalíme.
AH
Komentáře z facebooku