Spisovatel, fotograf Pavel Hrejsemnou: „Kutná Hora a středověk jsou mou vášní“

Pavel Hrejsemnou  je český spisovatel, fotograf a podnikatel, který svůj život zasvětil nejen podnikání, ale také psaní. Pavel Hrejsemnou je autorem knih zaměřených na marketing, praktické rady v oblasti foto-video tvorby, osobní rozvoj a historické romány. Jeho vášeň pro historii, zejména období 14. a 15. století, se odráží v jeho literární tvorbě, která často čerpá inspiraci z českých hradů a historických událostí. 

Vydal jste svůj první román „Cesta kata“, který se odehrává v 15. století. Jaké to bylo, napsat svůj první historický příběh?

Bylo to vzrušující a zároveň velká výzva. Historie mě vždy fascinovala, zejména období středověku. Když jsem se rozhodl psát román, věděl jsem, že to musí být něco, co mě osobně naplňuje – a 15. století, doba plná dramatických událostí, byla skvělým místem, kde začít. Přenést se do té doby a vžít se do postav bylo něco, co mě pohánělo od první stránky až po poslední větu.

Vaše první kniha měla velký úspěch. Od té doby jste napsal další čtyři romány. Čím jste se nechal inspirovat při jejich tvorbě?

Po úspěchu „Cesta kata“ jsem si uvědomil, jak moc mě historické psaní baví. V dalších knihách jsem pokračoval v objevování témat z období středověku, ale přidal jsem do příběhů různé prvky – lásku, intriky i životní rozhodnutí, která ovlivňují celé generace. Inspiraci čerpám hlavně z historických faktů, ale zároveň mě baví vytvářet postavy, které by v té době mohly reálně existovat, s jejich slabostmi i odvahou.

Váš zájem o středověk je evidentní, ale co vás konkrétně přitahuje k 15. století?

Důvodů je mnoho, ale jedním z hlavních je moje silné propojení s Kutnou Horou. Toto město má bohatou historii, zvlášť v období 14.-15. století, kdy se zde děly zásadní události. Procházky po úzkých uličkách, pohled na chrám svaté Barbory nebo staré doly – to vše ve mně probouzí představy o tom, jaký byl tehdejší život. Fascinuje mě také kontrast mezi mocnými rytíři, kteří bojovali za čest a slávu, a obyčejnými lidmi, kteří museli přežít v nelehké době plné změn a neustálého nebezpečí.

Jak velký vliv má vaše okolí na vaši tvorbu? Cítíte, že Kutná Hora hraje důležitou roli ve vašich příbězích?

Určitě. Kutná Hora je pro mě nekonečnou inspirací. Místní historie, architektura a samotná atmosféra města mě neustále motivují. Každý kout města má své příběhy a já se snažím tyto střípky zakomponovat do svých knih. Myslím, že právě díky tomu mají moje příběhy autentickou atmosféru. Když píšu, často si představuji, že kráčím po tehdejších cestách, cítím vůni kovu a slyším zvuk koňských kopyt.

Vaše první kniha byla o katovi, který odhalil tajemství svého původu. O čem jsou vaše další romány?

Každý z mých dalších románů navazuje na podobné téma hledání identity a boje s osudem, ale každá kniha se zaměřuje na jinou postavu a jiné období. Druhý a třetí román se například odehrává za zdmi slavného hostince kterou známe pod jménem Jedová chýše, kde hlavní románové postavy řeší penězokazectví, tedy falešné mince. Čtvrtý historický román je věnován Petra Parléřovi. Kniha se více zabývá intrikami při stavbě chrámu svatého Víta, stavbě Karlova mostu, kde moc a touha po vlivu mohou zničit celé dílo. Pátý román je věnován mistrovi Theodorikovi, kterého známe z výzdoby například kaple svatého Kříže na Karlštejně. V každém z příběhů se snažím zprostředkovat různé pohledy na tehdejší společnost a její výzvy.

Co vás nejvíc baví na procesu psaní?

Baví mě samotný proces vytváření světa. Když píšu, cítím se, jako bych cestoval časem. Nejvíc mě však těší to, že mohu dávat život postavám, které mají své sny, problémy a touhy. Rád prozkoumávám jejich psychiku, jejich rozhodnutí a to, jak se s nimi vyrovnávají. A samozřejmě, když příběh začíná ožívat a přináší nečekané zvraty – to je pro mě jako spisovatele ta největší odměna.

Jaké jsou vaše plány do budoucna? Chystáte další romány?

Určitě ano! Historie nabízí nekonečné množství příběhů, které stojí za to vyprávět. V současnosti pracuji na nové knize, která se zaměří na české země v době husitských válek. Je to období plné konfliktů, změn a osobních tragédií, což poskytuje obrovský prostor pro dramatický a emocionální příběh. Těším se, až budu moci čtenářům tento nový příběh představit.

AH

Komentáře z facebooku