Chypré vůně jsou synonymem francouzské elegance

Chyprové vůně jsou tajemné, elegantní a sofistikované. Mnohem více než o rodinu vůní v dnešním slova smyslu jde o vonný koncept vystavěný na jediném parfému. V roce 1917 známý parfumér Francois Coty představil na svou dobu revoluční dámský parfém Chypre a položil tak základy celé rodině vůní. 

Chypre je francouzský název pro středomořský ostrov Kypr, kde se podle legendy zrodila bohyně krásy a lásky Afrodita, a z Kypru pochází i dubový mech, základ všech chyprových vůní. Fenomenální úspěch parfému Chypre inspiroval většinu dalších parfémových domů, aby vytvořily vlastní model podobné vonné kompozice.

Nejrůznější variace chyprových vůní sahají od ovocných kompozic přes květinové a zelené tóny až po aromatické a kožené vůně. Originál byl ale pouze jeden. 

Důvody, proč si tuto sezonu pořídit chypré vůni

CHYPRÉ VŮNĚ VÁS ODLIŠÍ OD DAVU

Dlouhou dobu byly chypré vůně považovány za výsadu velkých módních domů, zejména v první polovině 20. století. Postupně se od nich ale upustilo ve prospěch gurmánských a květinových vůní. Nicméně podobně jako v módě, i v parfumerii se vše vrací a tento podzim se chypré vůně konečně dostávají zpět na scénu. 

NOVÉ CHYPRÉ PARFÉMY JSOU VELMI MODERNÍ

Nová generace chypré vůní si dovoluje určité odchylky od původní struktury, aby se přizpůsobila současnosti. Právě takový je Barénia, nejnovější přírůstek do rodiny Hermès: „Pro květinovou složku jsem chtěla vytvořit něco jiného než tradiční růži a jasmín. Přidala jsem lilii, elegantnější a rafinovanější, méně kořeněnou než klasická lilie. Místo dubového mechu jsem pracovala s jinou částí stromu, s extrémně smyslným vypáleným dřevem,“ vysvětluje Christine Nagel, in-house parfemářka značky. Baptiste Bouygues, spoluzakladatel Ormaie Paris, zase obohacuje kultovní akord červeným ovocem ve své vůni Yvonne: „Růže a jasmín mu dodávají eleganci, základ tvoří směs pačuli a santalového dřeva, ale červený rybíz a malina přinášejí moderní nádech.“ Mezi nejrevolučnější patří Aristo Chypre od Infiniment Coty, obohacený „molekulární aurou“, tedy technologií prodlužující výdrž vůně až na 30 hodin.

PARFÉMY CHYPRÉ JSOU IDEÁLNÍ PRO PŘECHOD MEZI ROČNÍMI OBDOBÍMI

Ačkoli byly dříve považovány za typicky podzimní vůně díky své intenzivní a výrazné charakteristice, dnes už to neplatí. „Na konci léta, v teple a vlhku, odhalují své smyslné a tajemné základní tóny ještě více a rychleji. Myslím, že je zajímavé nosit je s určitou lehkostí v oblečení, v postoji, ve stavu mysli, abychom zneutralizovali jejich formální charakter,“ radí Yohan Cervi.

AH

Komentáře z facebooku