Cappuccino: nejpopulárnější káva s mlékem

Kolik kávových nápojů se dá vytvořit z espressa a zpěněného mléka? Víc, než si umíte představit! Nejznámějším a doposud nejoblíbenějším je však nepochybně cappuccino.

Italský nápoj s rakouskými kořeny

I když cappuccino vzniklo v Itálii okolo roku 1900, jeho rakouský předchůdce je o něco starší. První písemná zmínka o nápoji kapuziner pochází z roku 1805. Už tehdy se v rakouských kavárenských domech připravoval tento lahodný kávový nápoj se smetanou a cukrem. Jeho název byl odvozený od barvy oděvu místních kapucínů. V italském prostředí se pojem cappuccio, který doslova znamená kapucína, postupně zadaptoval do současné podoby cappuccino.

I když se v Itálii o cappuccinu mluvilo už před druhou světovou válkou, moderní cappuccino, jak ho známe dnes, vzniklo až po ní. Jeho zrod lze datovat okolo roku 1950, kdy začala tzv. éra cremy. Díky technickému pokroku dokázaly nové kávovary vytvořit vysoký tlak, s jehož pomocí mohli baristé připravovat espresso s bohatou cremou i snadno napěnit mléko nebo smetanu.

Čím se liší cappuccino od kávy s mlékem?

Někomu se může zdát, že cappuccino je jen obyčejná káva s mlékem. Není to však docela pravda. Celá podstata tradičního cappuccina je založená na struktuře tří rovnoměrných vrstev: espressa, zpěněného mléka a našlehané pěny.

Základem každého cappuccina je především dobře připravené espresso. Většina lidí sice preferuje spíše tmavší pražení a hořčejší tóny, ale v cappuccinu krásně vyniknou i světlejší pražené kávy s jemnou aciditou.

Podle Národního italského institutu by se k 25 až 30 ml espressa mělo přidat cca 125 ml našlehaného mléka. Mléko by mělo být vychlazené a obsahovat min. 3,5 % tuku, protože právě tuk zaručuje jeho správné našlehání. Cappuccino by se mělo podávat v nahřátém šálku na cappuccino s jemnou vrstvou mikropěny.

Příprava cappuccina: klasický versus moderní přístup

I ve světě kávy dochází k vývoji, posunu a modernizaci. Není tomu jinak ani v případě cappuccina, které si také prošlo svým vývojem.

Klasický přístup k přípravě cappuccina, který ještě i dnes najdete v Itálii či ve většině slovenských kaváren, vychází z přesvědčení, že jedinečnost tohoto nápoje spočívá v jeho jasné struktuře. Cappuccino, to jsou tři rovnoměrné složky espressa, mléka a pěny, které by měly být, podle zarytých klasiků, od sebe oddělené a definovat tak nejen vzhled nápoje, ale i jeho chuť.

Moderní přístup však tvrdí, že časy hrubé, těžké mléčné pěny jsou už pasé a povrch cappuccina by měla tvořit jemná, nadýchaná mikropěna. Místo bílého, neforemného „polštáře“ by měl barista umět z našlehaného mléka vytvořit dokonalý latte art. I v chuti by mělo být cappuccino jiné – každý doušek by měl být stejně harmonický a lahodný, rozdíly mezi jednotlivými vrstvami by tedy neměly být vůbec cítit.

Ať už patříte k vyznavačům staré nebo nové školy, příprava cappuccina se i dnes považuje za zkoušku zručnosti baristů. Konec konců, cappuccino není jen obyčejná káva s mlékem.

AH

Zdroj:  ebenica coffee

Komentáře z facebooku