Ing. Petra Kliková radí: Víte, že jako diabetik můžete získat příspěvek na pedikúru od pojišťovny?

Příspěvky zdravotních pojišťoven na pedikúru pro diabetiky se v Česku mohou lišit podle jednotlivých pojišťoven a jejich programů prevence. Obecně platí, že pojišťovny často přispívají na zdravotní nebo přístrojovou pedikúru zejména u diabetiků, kteří mají vyšší riziko vzniku komplikací nohou, jako jsou diabetické vředy nebo neuropatie.

Několik příkladů, jak mohou pojišťovny diabetikům přispívat:

1. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)

VZP nabízí příspěvky v rámci programu *“Klub pevného zdraví“*, kde poskytuje preventivní příspěvky na různé zdravotní služby, včetně pedikúry. Pro diabetiky je to často spojeno s prevencí diabetických komplikací, a v rámci tohoto programu mohou pojištěnci získat určitou částku na zdravotní pedikúru. Přesné podmínky a výše příspěvků se mohou lišit každý rok, ale příspěvek se pohybuje okolo 500 až 1000 Kč ročně.

2. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV)

ZPMV poskytuje příspěvky v rámci *preventivních balíčků* pro chronicky nemocné, včetně diabetiků. Pedikúra může být součástí balíčku pro diabetiky, a příspěvek na zdravotní pedikúru může dosahovat 500 až 1000 Kč.

3. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP)

ČPZP v rámci svého *programu prevence* také přispívá na zdravotní pedikúru pro diabetiky. Pojištěnci mohou žádat o příspěvky až do výše 1000 Kč ročně. Tento příspěvek je často zaměřen na podporu prevence komplikací spojených s diabetem.

4. Revírní bratrská pokladna (RBP)

RBP poskytuje příspěvky na pedikúru pro diabetiky v rámci programu *“Zdraví 90″*, zaměřeného na prevenci diabetických komplikací. Výše příspěvku se pohybuje kolem 500 až 1000 Kč ročně.

5. Oborová zdravotní pojišťovna (OZP)

OZP nabízí příspěvky na preventivní péči pro diabetiky v rámci programu VITAKARTA.  Diabetici mohou získat příspěvek na pedikúru jako součást péče o nohy, což opět pomáhá předcházet komplikacím spojeným s diabetem.

Jak získat příspěvek na pedikúru?

Obvykle je nutné splnit několik podmínek, jako je doložení diagnózy diabetu, předložení dokladu o úhradě za pedikúru a podání žádosti přes zákaznický portál nebo osobně na pobočce pojišťovny. Každá pojišťovna může mít své specifické požadavky, proto je vhodné si podmínky zjistit přímo u své pojišťovny.

Ing. Petra Kliková radí:

Doporučuji zkontrolovat aktuální informace na webových stránkách vaší pojišťovny nebo kontaktovat jejich zákaznickou podporu pro podrobnosti o možnostech příspěvků.

Zdroj: Ing. Petra Kliková – Hilarion, https://hilarion.cz/

Komentáře z facebooku