Novodobá klasika: Sáhněte na podzim po vlněné bundě!

Právě nastává ideální období na vlněnou bundu. Poradíme vám, po jaké sáhnout letos na podzim, ať už preferujete sportovní styl bomberu, nebo milujete oversized blejzry či bundy v motorkářském stylu.

Říjen je oficiálně teprve pár dnů, ale je jasné, že babí léto je pryč, a teploty nám taktně naznačují, že máme nejvyšší čas na sezonní obměnu šatníku. Jedním z kousků, které byste rozhodně neměli nechat náhodě, je nějaký ten „tak akorát“ hřejivý svrchník. Právě ten totiž dokonale podtrhne váš podzimní vzhled. Investovat do dobrého svrchníku, který vydrží, se vyplatí nejen finančně, ale i z hlediska udržitelnosti.

Kolekce na sezonu podzim – zima 2024 vrací jednu z největších klasik: vlněnou bundu. Ale pozor, nepleťte si ji s kabátem. Ten je jasně definovaný především délkou a zapínáním na knoflíky. Na rozdíl od kabátu je vlněná bunda k dispozici v celé variaci stylů a typů. Může na sebe vzít prvky typické pro bomber nebo sako, ale třeba i ty, které máme spojené s motorkářským stylem. Vlněná bunda může také střihem připomínat krátké pláště či ponča. Jak je vidět, rozhodně je z čeho si vybrat.

Vlna je materiál, který nelze nemilovat

Vlněné kabátky snoubí spoustu výhod. Dokážou dát vašemu finálnímu looku luxusní finiš, hřejí podobně jako kabát a zároveň mají auru ležérnosti. Vlna je navíc mimořádně prodyšná, izoluje a hřeje. Její využití dosáhlo vrcholu už ve středověku, kdy rozsáhlý chov ovcí zajistil dostatek materiálu na výrobu plášťů a kabátů pro rolníky. Až v 19. století se ovšem z vlny stal ceněný materiál vhodný i pro vyšší společenské vrstvy, a to také díky přidaným detailům v podobě knoflíků, kožešin a límců. Vlněná saka a bundy se postupně staly nedílnou součástí pánských i dámských šatníků. Aktuálně se z vlny opět stává must-have materiál, především v jejích nejluxusnějších verzích. Může za to určitě trend tichého luxusu, který upřednostňuje kousky té nejvyšší materiálové jakosti v přírodních, neutrálních barevných odstínech a samozřejmě bez viditelných log.

Vlněné sako je ideální do společnosti

Sako se vrátilo v plné síle, což bylo mimo jiné vidět i na právě uplynulém fashion weeku. Tentokrát jsou v hlavní roli vlněná saka vypasovanější, vhodnější do společnosti a ve stylu office siren. Šedivé vlněné sako zkompletujte s kalhotami a špičatými kozačkami v kontrastních barvách jako vínová nebo tmavě hnědá. Uvidíte, že budete šik.

Vlněná motorkářská bunda

Tato bundička září na módním výsluní už od loňské zimy. Může za to Zara, jejíž model se díky tiktokovým algoritmům stal naprosto všudypřítomným fashion fenoménem. A pro velký úspěch se vrací i letos, v ještě teplejší verzi. Model z Bershky tentokrát není kožený, ale ze světlé vlny, a je ideální i pro opravdu nízké teploty.

Zdroj: Vogue

Komentáře z facebooku