Zámecký park Průhonice

Zámecký park u zámku Průhonice je jeden z nejvýznamnějších zámeckých parků v Česku. Pohádková příroda pouze pár kilometrů od hranic hlavního města – to je Průhonický zámecký park, ve kterém byla natočena řada pohádek.

Park Průhonice je ideální místem pro relaxaci i romantickou procházku. Do parku se můžete vypravit v kterémkoli ročním období a vždy budete mít na co se dívat. Mimo významu umělecko-historického je park cenný i dendrologicky, jako sbírka domácích a cizokrajných dřevin – okolo 1 600 druhů. Výjimečná je sbírka rododendronů čítající okolo 8 000 kusů ve 100 druzích a kultivarech.

Park je v posledních letech útočištěm četných rostlinných i živočišných druhů. Na jeho území jsou zachovaná cenná lesní a luční společenstva. K Průhonickému parku patří také cenné genofondové sbírky a dendrotéka – sbírka šišek.

Sbírka šišek po několik desetiletí shromažďoval dlouholetý pracovník Správy Průhonického parku pan Miroslav Kučera. Svým rozsahem 2659 položek se řadí mezi tři největší na světě. Tuto původně soukromou sbírku dnes vlastní Botanický ústav Akademie věd a slouží ke studijním účelům. Součástí areálu Průhonického parku je také Průhonická botanická zahrada se svými unikátními sbírkami kosatců, pivoněk, denivek, růží a rododendronů.

Park Průhonice a návštěvnické centrum

V přízemí průhonického zámku naleznete Návštěvnické centrum věnované parku i Botanického ústavu Akademie věd ČR, která park spravuje. Prohlédnete si zde velkou mapu s informacemi o aktuálně kvetoucích rostlinách, dozvíte se, jaké akce se v Průhonickém parku v průběhu roku pořádají, dále je zde 3D model parku nebo přístup do informačního systému Virtuální Průhonice. Část expozice je věnována vědecké činnosti Botanického ústavu.

Návštěvnické centrum je umístěno v části nazývané Malý zámek v prostorech bývalé kočárovny, u hlavní cesty do zámku a parku a je přístupné z Velkého nádvoří.

Historie Průhonického parku

Park založil v roce 1885 hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca a najdete v něm kromě lesu s cizokrajnými dřevinami také volné louky či rozlehlé Alpinum (vybudované na skalnatých partiích nad Botičem).

Přírodně krajinářský park je založený na uměleckém uchopení přírodních prvků. Hrabě využil členité údolí potoka Botiče a jeho přítoků Dobřejovického a Zdiměřického potoka, použil původní domácí dřeviny v kombinaci s dovezenými cizokrajnými dřevinami, pro které byl často park vstupní branou nejen do Čech, ale i Evropy. Jako základ parkové kompozice založil mistrně volené průhledy, které vás mnohdy překvapí v místech, kde je nečekáte. Porosty dřevin, skupiny stromů a keřů střídal s lučními plochami, rybníky, potoky a jejich slepými rameny. Dovedně využil proměnlivost dřevin v různých ročních obdobích. To vše se pojí v jeden velký, propracovaný, rozmanitý a bohatý harmonický celek.

Přírodně krajinářský park Průhonice, který je Národní kulturní památkou a památkou UNESCO se nachází jen kousek od Prahy a nabízí 25 km cest, na kterých můžete obdivovat jedinečné průhledy, domácí i cizokrajné dřeviny, vzácné sbírky a mistrné kompozice. Průhonický park je posledním svobodným uměleckým krajinářským dílem na našem území a možná i na světě.

Zdroj: www.pruhonickypark.cz

AH

Komentáře z facebooku