Kráska na Dunaji má jméno Budapešť

Peter Falk z bronzu, sladkosti za babku, termální lázeň pro hrochy a vězení nefalšovaného hraběte Drákuly. Ne, to není bohapustý výmysl, to je kolorit Budapešti. Na zdejších bulvárech se budete cítit jako v Paříži a v blízké vesnici na kůlech jako v Thajsku.

Budapešť je město nejen velmi příjemné, ale je také tajuplné a zábavné. Pod svými základy ukrývá jeskyně. Zdejší podzemní svět se skládá z více než dvou set dutin. Hodně z nich je otevřených pro turisty. Můžete se tak na vlastní oči podívat, kde byl vězněn Vlad Tepeš, známý jako hrabě Drákula, kde bylo velitelské stanoviště během studené války s vojenskou nemocnicí nebo kde bydleli prehistoričtí lidé.

Paulínští mniši zase provozují jeskynní kostel ve vrchu Gellért, který je inspirovaný podobnými skalními stavbami z francouzských Lurd. Ne vždy tu ale pauláni našli klid a mír. V roce 1951, přesně na Velikonoční pondělí, byl celý řád zatčen státní bezpečností a obviněn z velezrady. Hlavní mnich byl popraven a zbytek osazenstva skončil v pracovních táborech. Aby bylo dílo dokonané, komunisté vchod zabetonovali. Jeskynní kostel spatřil světlo světa zase až po pádu komunismu v roce 1989.

Místní raritou je záplava bronzových soch všech velikostí, jejichž historická hodnota není nijak závratná. Mezi ty oficiální, které se těší velké popularitě, patří například postava herce Petera Falka alias detektiva Colomba s typickým doutníkem mezi prsty a rukou na čele v chápajícím gestu. Nablízku je mu i jeho věrný psí společník.

Častým důvodem návštěvy Budapešti jsou její termální lázně. Aby ne, na světě totiž nenajdete město, které by disponovalo větším množstvím léčivých vod. Skutečně to tak je. Pod městem je tak obrovská zásoba pramenité vody, která produkuje ty termální, že se v teplé koupeli válí i hroši ze zdejší zoologické zahrady.

Pokud budete chtít obdivovat památky UNESCO, přijdete si tu na své. Za jednou z nich ale musíte opět pod zem. Je jí linka M1 místního metra, která je nejstarší kontinentální linkou v Evropě a od své výstavby stále bezvadně funguje. Další evropské prvenství, kterým se může maďarská metropole pochlubit, je židovský svatostánek. Velká synagoga je největší synagogou starého kontinentu.

Pokud se chcete podívat na město z výšky, zvolte kopuli baziliky svatého Štěpána. Než sem vyjedete některým z výtahů, prohlédněte si interiér. Kromě překrásné benátské mozaiky tu spatříte také mumifikovanou pěst zakladatele uherského státu, samotného svatého Štěpána.

Zdroj: Britannica

Komentáře z facebooku