Divoká Šárka: Skalnaté údolí spojované s legendou o Šárce a Ctiradovi

Přírodní rezervace Divoká Šárka se nachází na skalnatých úbočích Šáreckého potoka. Romantické skalnaté údolí spojované s legendou o Šárce a Ctiradovi, která se údajně ve zdejších lesích odehrála. Rozlehlá lesní oblast na území Prahy působí jako oáza v ruchu velkoměsta.

Přírodní rezervace Divoká Šárka se nachází na skalnatých úbočích Šáreckého potoka (mezi soutěskou Džbán a Čertovým mlýnem) a na stepích nad ním, zejména na jeho pravém břehu. Stepi potom přecházejí do rozsáhlého lesa, což tak vytváří jeden z nejrozsáhlejších pražských parků.

Šárka se stala oblíbeným cílem horolezců i letních výletů za vodou, lidé se rádi koupávali v přírodní nádrži Džbán, aktuálně zde ale není čistá voda a areál je uzavřen. Naopak klasické koupaliště s krásně čistou vodou naleznete v údolí Divoké Šárky uprostřed přírody asi 10 minut pěšky od konečné tramvají.

Cestou do údolí se vyplatí krátký výstup na Kozákovu buližníkovou skálu napravo od cesty. Na jejím plochém vrcholu se již v osmém století rozkládalo slovanské hradiště a naši předci nevybrali toto místo vůbec náhodně. Stačí se posadit, z batohu vyndat oblíbený nápoj a nechat na sebe působit výjimečnost a neopakovatelnost tohoto místa. Počátkem 9. století bylo toto hradiště údajně hlavním mocenským centrem středních Čech. Turistickou značenou cestou údolím můžeme poté dojít do Nebušic, na Jenerálku (skalní hřbet u pravého břehu Šáreckého potoka), Zlatnici (skalnatý ostroh nad Šáreckým údolím), Vízerku (oblast na levém břehu Šáreckého potoka či zpět do Veleslavína. Šárka svádí k nejrůznějším aktivitám během celého roku.

V létě je oblast vhodná k procházkám či jízdám na kole, během zimy je zde možné jezdit na běžkách či bruslit na zamrzlé nádrži Džbán.

Zdroj: www.sarecke-udoli.cz/pr-divoka-sarka

Komentáře z facebooku