Herečka Veronika Žilková slaví 63. narozeniny

Veronika Žilková je výraznou a velmi oblíbenou herečkou. Pochází z umělecké rodiny, jejím otcem byl známý hudební pedagog a flétnista Václav Žilka. Ji samotnou ale přitáhl herecký svět. Televizní, filmová a divadelní herečka Veronika Žilková dnes oslaví 63. narozeniny a její věk by jí hádal jen málokdo.

Veronika Žilková se narodila 16. října 1961 v Praze. Hudbě se zpočátku také věnovala, hrála na flétnu, ale na rozdíl od svých dvou starších sourozenců, kteří jsou profesionálními hudebníky, se rozhodla pro zcela jinou životní cestu. Po maturitě začala studovat psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, absolvovala ale jen první semestr. A po zkušenostech, které v dětství získala ve folklórních souborech, se chtěla věnovat lidovému tanci. Nakonec se ale vrhla na studium herectví na DAMU, které dokončila v roce 1985. V té době už účinkovala v pražském Činoherním klubu a měla za sebou první filmové role.

Poprvé se Veronika Žilková před kamerou objevila v osmnácti letech, a to jako členka souboru Chorea Bohemica v psychologickém dramatu režiséra Jiřího Svobody Dívka s mušlí. Následoval snímek režiséra Štěpána Skalského, Když rozvod, tak rozvod, kde jí byl partnerem Jan Čenský a tatínkem Vladimír Menšík. V komedii režiséra Otakara Fuky, Samorost, jí hrál pro změnu otce Milan Lasica. V roce 1983 se při práci setkala s režisérem Otakarem Vávrou, který ji obsadil do role dcery „učitele národů“ v podání Ladislava Chudíka ve filmu Putování Jana Amose. V dalším životopisném počinu režiséra Jaromila Jireše, Lev s bílou hřívou, ztvárnila o tři roky později dceru Leoše Janáčka (Luděk Munzar). V roce 1996 zazářila jako umírající Marjánka v dramatu Vladimíra Michálka, Zapomenuté světlo.

Od začátku své herecké dráhy se Veronika Žilková často objevovala v seriálech. Jednou z nejznámějších je její úloha vychovatelky Jany Vychodilové v seriálu režiséra Ludvíka Ráži, My všichni školou povinní. Známe ji i jako Verunku Stehnovou ze seriálu Druhý dech, dozorkyni z Přítelkyň z domu smutku (oba tituly jsou z dílny režiséra Hynka Bočana), hlavní hrdinku z Šípkové Růženky režiséra Jaroslava Hanuše, Věru Nedbalovou z retro ságy Bisera Arichteva, Vyprávěj nebo Radku Sladkou z Cukrárny režiséra Dušana Kleina.

Mnohé role vytvořila herečka i na divadelních jevištích. V Činoherním klubu účinkovala v představeních Třetí zvonění, Letní byt nebo Sex noci svatojánské, záznam hry Deskový statek pořídila i Česká televize. Vidět jsme ji mohli i coby sestru Flinnovou v Přelet nad hnízdem kukačky (Městská divadla pražská), Amelii v muzikálu Ginger a Fred uváděném pražským Divadlem Broadway, Gelsominu v Silnici podle slavného filmu Federica Felliniho (Klicperovo divadlo v Hradci Králové) nebo Liz Prestonovou z konverzační veselohry Kachna na pomerančích (pražské Divadlo Palace). Skvělou příležitosti dostala Veronika Žilková také v pražském Divadle na Vinohradech, byla to postava Adiny Mandlové ve hře Adina. 

AH

Foto: FB Veroniky Žilkové

 

Komentáře z facebooku