Rakousko: Malebné městečko Hallstatt

Městečko Hallstatt v Rakousku bylo vždy v hledáčku turistů, leží bezprostředně u Halštatského jezera a již od roku 1996 je zapsané na seznamu UNESCO. Turisté sem jezdí již po léta obdivovat barevné domky natěsnané vedle sebe na pobřeží, přímo pod vysokými horami. Pohled doslova pohádkový.

Malebné dřevěné domky jsou nalepené na skále, která se majestátně pnou nad jezerem. Z vyřezávaných oken trčí truhlíky s muškáty. Některé domky obrůstá břečťan, jiné zase stojí na vodní ploše. Ze skalní výšky teče dolů vodopád. Hallstatt  je pohádková idylka. A není divu, že přilákal i filmaře, kteří si městečko vybrali jako předlohu Ledového království, a vy tak máte možnost navštívit pravý Arendell. Číňané se do snímku pro děti zamilovali natolik, že si pořídili kopii Hallstattu. Umístili ji do průmyslové provincie Kuan-tung, kde stojí nachlup stejné domy, pivnice, obchody nebo promenáda podél uměle vytvořeného jezera.

Kostnice

Navštívíte-li místní kostnici, naskytne se vám velmi netradiční pohled. Více než tisíc vybělených lebek je zde vystaveno a seřazeno podle rodinných vztahů. Většina z nich na sobě nese jméno, datum narození a úmrtí dotyčné osoby a kresbu – nejčastěji květiny, dubové listí, břečťan a kříže. Kosti se z důvodu omezené kapacity prostoru ukládaly daleko od lebky.

Vznik kostnice v Hallstattu se datuje do 16. století. Zemřelí se tehdy ukládali do rakví a po přibližně patnácti letech hrobník pozůstatky vykopal, kosti pohřbil v horách a zanechal pouze lebku. Tu nechal venku pomocí slunečních paprsků zcela vybělit a poté ji místní malíři vyzdobili požadovanými kresbami. Následně na to se lebka uložila do kostnice na určené místo podle příbuzenských vazeb.

Nejstarší solné doly světa

Přímo nad Hallstattem si dokonce můžete projít vůbec nejstarší solný důl na světě! Prohlídkové okruhy trvají průměrně kolem 90 minut a na závěr se můžete sklouznout po 60 m dlouhé hornické skluzavce.

Hallstattské jezero

Hallstattské  jezero je dlouhé 8 kilometrů a hluboké 125 metrů. Nad ním se ve výšce 2108 metrů vypíná hora Krippenstein. Je součástí pohoří Dachstein a ve svých útrobách ukrývá přes 60 kilometrů jeskyní. Zpřístupněné prostory získaly pojmenování podle oper Richarda Wagnera. V nádherně nasvícené Rieseneishöhle (Obří ledové jeskyni) se v létě dokonce pořádají koncerty klasické hudby.

Romantická krajina jezera a okolních hor byla v minulosti spíše překážkou, neboť až do konce 19. století byla vesnice velmi špatně přístupná. V podstatě se tam nedalo dostat jinak, než lodí, případně velmi úzkou horskou stezkou. Následně musely být pro stavbu silnice odstřeleny části skal.

Úžasné výhledy na město, jezero i hornaté okolí vám nabídne prosklená vyhlídková plošina umístěná na kopci nad Hallstattem. Vznáší se volně ve výšce 360 metrů. K vyhlídce vyjděte pěšky nebo se nahoru vyvezte lanovkou.

Zdroj: Austria.com

Komentáře z facebooku