Květák je zelenina, kterou zná každý a která má mnoho fanoušků. Pokrmy z této zeleniny jsou vždy lahodné a chutné. Dnes si uvaříme krémovou květákovou polévku s knedlíčky, které připravíme ze starého pečiva.
Ingredience:
400 g očištěného květáku
50 g žluté cibule
80 g brambor
2 stroužky česneku
0,5 l zeleninového vývaru
100 g másla
0,1 l smetany
drcený kmín
sůl a pepř
Pečivové knedlíčky:
150 g pečiva
1 vejce
0,1 l mléka
10 g listové petržele
50 g másla
muškátový oříšek
sůl a pepř
Postup:
Cibuli oloupeme, nakrájíme a zpěníme na másle. Přidáme květák, brambory, česnek a krátce orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme sůl, drcený kmín, pepř a vaříme přibližně 30 minut, dokud není zelenina měkká. Přidáme smetanu a vše provaříme ještě asi 10 minut. Polévku důkladně rozmixujeme mixérem, dochutíme solí a pepřem.
Pečivo nakrájené na malé kostičky opečeme v troubě do zlatova a necháme vychladnout. Do pečiva přidáme rozpuštěné máslo, nasekanou listovou petržel, mléko, muškátový oříšek, sůl, pepř a vše důkladně promícháme a vytvarujeme malé knedlíčky, které vaříme v páře přibližně 10 minut.
AH
Komentáře z facebooku