Boxerské tenisky slaví návrat na módní scénu

Mají extra plochou podrážku, vydrží téměř vše a jsou připraveny vrátit se na výsluní. Vysoké boxerské sneakers jsou tu pro všechny, koho už nudí obyčejné kozačky. Nebo obyčejné tenisky.

Začalo to nenápadně na přehlídce Gucci pro sezonu podzim – zima 2023/2024. Právě tam byly po dlouhé době k vidění tenisky inspirované světem boxu a už tehdy šlo o nepřehlédnutelný kousek. Módní dům je ovšem chytře zbavil sportovního i retro kontextu a rozhodl se je zakomponovat do outfitů definujících moderní sexy městský styl, stejně jako oversized svetr suplující šaty (zdalipak pod ním měla modelka šortky?) nebo klasickou pouzdrovku ke kolenům s monogramem „GG“ odhalující břicho (vlastně spíše lem mangově oranžových punčocháčů) doplněnou o poloprůhlednou blůzu.

Později jsme se s boxerskými teniskami mohli potkat na nedávné přehlídce Dior. I model této značky potvrzoval, že nejde o žádnou bojovou obuv do ringu. Bota sahající téměř ke kolenům s plochou podrážkou byla kompletně protkaná tkaničkami a Dior ji představil v bílém nebo futuristicky stříbrném provedení.

Nemůžeme vynechat ani model Miu Miu z kolekce Resort 2025. I ten je v podstatě sportovní kozačkou se šněrováním, nicméně tato verze nemá přísně plochou podrážku, ale obzvlášť vysoký podpatek, díky němuž ji lze vynést i na večerní příležitosti (ideálně s lehounkými hedvábnými šortkami). Poslední slovo pak měla Stella McCartney. Návrhářka, jež roky spolupracuje se sportovní značkou adidas, představila v kolekci na jaro – léto 2025 mnoho sportovních doplňků, a to včetně sneakersek adidas Monza ve veganské verzi, které se poprvé objevily v roce 2001.

Alternativa ke klasickým kozačkám

Boxerské tenisky jsou vysoké zpravidla do půli lýtek, disponují tkaničkami a jsou skvělou alternativou k nudným kozačkám (a stejně tak ke klasickým teniskám). Podobným směrem se vydala i návrhářka Marine Serre, která jimi doplnila sukně v prodloužené délce ke kolenům unisexového střihu. Efektní nápad využila hned ve dvou kolekcích a dá se snadno napodobit ať už pro pánský, nebo dámský styling.

Trend vysokých boxerských sneakers visel ve vzduchu během posledních týdnů módy už zcela naplno a potvrdil se nám i na instagramovém účtu Lily-Rose Depp. Ta je doplnila o zářivě červené kalhotky, což nám připomnělo jeden z prvních modelů od Marni.

Protože trendy bedlivě sledujeme, kolekce Marni pro podzim – zimu 2023/2024, v níž Francesco Risso vypustil na molo celou armádu boxerských tenisek nastylovaných se šortkami jako alternativu k tolik debatovaným špičatým botám, nám rozhodně neušla. Právě tento model realizovaný s odkazy na sportovní retro módu, zasel semínko budoucímu trendu, který se tuto sezonu rozjíždí a příští rok zcela naplní svůj potenciál v rámci ležérní módy. Můžeme proto očekávat, že je už brzy budeme vídat mezi všemi těmi tenisovými sukýnkami a jersey tričky inspirovanými fotbalovými dresy, které se i nadále budou držet na módním výsluní. To, že se po letech absence tento typ tenisky vrací, je už více než jisté, zároveň jde o trend, který jsme tak úplně nečekali, a ve vzduchu visí otázka, jak s ním naloží další tradiční sportovní značky jako Lonsdale nebo Leone 1947.

Synergie sportu a módy

Móda a sportovní móda v soudobém šatníku žijí bok po boku a navzájem se ovlivňují. Tuto synergii vysoké módy a sportu jsme mohli vidět například v roce 2014, když si Anna Dello Russo na slavnostní večeři módního domu Moschino obula právě takový hybridní pár bot, nebo v roce 2017 na přehlídce Fenty ve spolupráci s Pumou, které dominoval extrémně vysoký pár combat boots do půli stehen. Oba páry spojoval velmi vysoký podpatek, úspěšný produkt experimentálního křížení kozaček se sportovní obuví.

Ať už si tyto boty pořizujete na sportování, nebo jen tak k sukni, disponují hned několika kvalitami. Jsou lehké, protože jejich původním účelem bylo umožnit nohám co největší rozsah pohybu, zároveň je na kritických místech chránit a zpevňovat. Zásadní je u nich výška – správný úvaz by vám měl zajistit zpevnění kotníku a pomáhat předcházet tomu, že si podvrtnete kotník. V rámci streetstylu si své místo už našly a zdůrazňují se například zahrnutím lemu kalhot do okraje tenisky, což zaručí velmi výrazný combat look. Pokud byste hledali odvážnější styling, můžete je zkusit s extra krátkou minisukní místo kanad. Je jen na vás, jak tuto navrátivší se novinku do svého stylu zakomponujete.

Zdroj: Vogue

Komentáře z facebooku