O signálním zařízení – Michal Dlouhý

Novou vedoucí sílou pátrací stanice u okresního četnického velitelství v Liberci se stal praporčík Roman Nýč a ten vyprávěl o úspěšném lovu na nebezpečné lupiče, kteří neváhali střílet po četníkovi.

Obec Smržovka v politickém okrese Jablonec nad Nisou leží na nejsevernějším místě českého pohraničí. Proto starostlivý vrchní poštmistr Jan Rössler nechal namontovat do jím vedeného poštovního úřadu signální elektrické zařízení proti vloupání, které je propojeno nejen s jeho bytem, ale i s místní četnickou stanicí, jelikož vše sídlí v jedné rozsáhlé obecní budově.

Signální zařízení

Četnická stanice Smržovka má systemizováno pět mužů a jejím velitelem je již po několik let vrchní strážmistr Josef Hajlek bydlící se svojí rodinou rovněž ve stejné budově.

 V noci na 16. dubna 1929 se rozezvučely signální zvonky, jak ve staniční služební kanceláři četnické stanice, tak v bytě poštmistra.

Službu pohotovostního četníka tu noc vykonával osobně velitel četnické stanice, který rychle popadl služební karabinu a chvátal přesvědčit se, co se na poště děje. Z části budovy, v níž se poštovní úřad nachází, spatřil ve tmě prchat několik osob. Když začal prchající muže pronásledovat, setkal se s přibíhajícím poštmistrem.

Cestou k nádraží se prchající dvojice rozdělila. Poté co vrchní strážmistr doběhl a uchopil toho pomalejšího z mužů, ten první se otočil a vystřelil z pistole po četníkovi a zmizel ve tmě. Vypálená rána naštěstí minula svůj cíl a četnickému veliteli se podařilo muže zadržet.

Střelbou byl přivolán nedaleko bydlící podřízený četník, který pomohl svému veliteli dovést zadrženého muže na četnickou stanici. Přitom se muž ještě pokusil odhodit paklíče a nitěné rukavice, které používal, aby při své práci nezanechal otisky prstů.

Ve staniční služební kanceláři bylo zjištěno, že se jedná o Aloise Řeháka z Liberce. Zadržený při výslechu na dotaz, kdo byl jeho prchlým komplicem, který střílel, uvedl že se jedná o Františka Schufflera ze Žitavy v Německu. Žitava je od Smržovky vzdálená téměř padesát kilometrů a od Liberce necelých třicet. Bylo otázkou, zdali lze sdělené informaci věřit.

K případu byla samozřejmě vyžádána spolupráce liberecké pátrací stanice a bylo o ní vyrozuměno i policejní ředitelství v Liberci.

Železná pokladna poštovního úřadu byla pouze z boku navrtána a jejímu vyloupení zabránilo právě signální zařízení, o němž zločinci neměli ani tušení a byli vyplašení příchodem vrchního strážmistra Hajleka. 

Na místě nedaleko nádraží, kde došlo ke střelbě, byla nalezena vystřelená nábojnice z pistole ráže 6,35 milimetru. 

Hned následující den se liberecké pátračce podařilo ve spolupráci s detektivy tamního policejního ředitelství vypátrat Řehákova komplice. Byl jím známý lupič Gustav Löffler z Liberce. Při osobní prohlídce byl v jeho kapse nalezen jeden náboj do browningu ráže 6,35 milimetru.

Oba muži byli dodáni do vyšetřovací vazby u krajského soudu v Liberci. Dodatečně byli libereckou pátračkou usvědčeni z vyloupení poštovního úřadu v Chrastavě a řady vloupání spáchaných v okolí Liberce.

Bylo zjištěno, že se jednalo se o členy lupičské tlupy Gustava Johneho z Hrádku nad Nisou, který byl organizátorem veškerých pokladních loupeží. Johne byl zatčen a dodán do prozatímní vazby u okresního soudu v Chrastavě, aby nemohl v liberecké věznici ovlivňovat své komplice.

 

Obálka knihy Četnické historky z pátracích kursů

 

Příspěvek byl zpracován podle knihy Michala Dlouhého ČETNICKÉ historky z pátracích kursů, vydané nakladatelstvím Pragoline. Kniha je k dostání na www.megaknihy.cz nebo www.kosmas.cz.

Kniha je vydána i v elektronické podobě, stejně jako všechny, i již rozebrané tituly, které jsou k dostání na www.kosmas.cz.

 Další informace o autorovi se dozvíte na jeho webu www.cetnik-michal-dlouhy.cz nebo na facebooku Četník Michal Dlouhý či Spisovatel Michal Dlouhý.

AUTOR:   JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D.

FOTO:   archiv –  JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D.

Komentáře z facebooku