Slavná italská pálenka vzniká z odpadu po výrobě vína. Servíruje se samostatně, v koktejlu, anebo si ji můžete přidat do espressa a popíjet řízné caffè corretto. A nedají na ni dopustit ani italské hvězdy jako třeba Sophia Loren nebo Chiara Ferragni.
Bassano Del Grappa
Recept na výrobu grappy se podle jedné legendy dostal do Itálie v 1. století př. n. l. zásluhou římského legionáře, který se techniku destilace naučil v Egyptě, podle doložených pramenů však první evropskou destilaci provedl germánský kmen Burgundů v roce 511. V Itálii se parní destilace oficiálně zavedla v roce 1779, kdy v italském městě Bassano del Grappa vznikla společnost Distilleria.
Po samotném slisování vinné révy zůstanou stopky, větvičky, zrníčka i slupky. Tenhle biologický odpad se následně zpracuje dohromady, aby vznikla matolina, základ všech druhů grappy. U grappy stejně jako u vína rozhoduje o výsledné vůni odrůda. Výrazná pálenka se připravuje v alembiku, destilační nádobě z mědi, jež se skládá ze dvou nádob propojených trubkou a nádoby na jímání destilátu. Že jste o alembiku ještě neslyšeli? Pak vězte, že se zrodil v Arábii a vypadá jako potápěčský skafandr jako vyšitý z románů Julese Vernea. Mimochodem, alembik používali třeba alchymisté při přípravách zázračných elixírů. Ale zpátky k výrobě grappy: ohřev párou v alembiku nesmí nikdy přesáhnout 105 stupňů Celsia, jinak by se výlisky z hroznů spálily. Jakmile dojde ke svaření matoliny, začne pára vstupovat do mezistěn kotle. To je přesně ten okamžik, kdy se matolina může odstranit. A jelikož se při tomto procesu přísně dbá na ekologii, již využitá matolina putuje dál. Finálními produkty, které z ní vzniknou jinde, jsou třeba odlakovače na nehty.
Jak a kde ochutnat grappu
V čisté formě se nápoj servíruje vychlazený, ve skleničce na elegantní štíhlé nožce, nahoře s rozšířeným hrdlem. Grappa se musí nechat rozvířit, aby se naplno rozvinula její vůně. A pak už jen popíjejte po malých doušcích…
Zavítáte-li do kraje Tridentsko-Horní Adiže, nenechte si ujít prohlídku v Distilleria Marzadro.
Komentáře z facebooku