Cukroví je nedílnou součástí českých Vánoc a jeho vůně linoucí se snad z každé kuchyně neodmyslitelně patří k předvánoční atmosféře. Perníčky patří mezi jedno z nejstarších cukroví. Teď je ideální čas zadělat těsto na perníčky. To byste totiž měli nechat v lednici uležet alespoň dva dny. Napečené perníčky naskládejte do krabice, přidejte k nim na poloviny překrojená jablka a uložte na chladné a vlhké místo, nejlepší jsou sklepy, komory a kryté balkony. Během následujících dnů se krásně rozleží a změknou.
Těsto:
100 g másla
2–4 vrchovaté lžíce medu
2 ks vajec
140 g moučkového cukru
400 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa (holandského typu)
mouka (na podsypání)
vejce (na potření)
Poleva:
1 ks bílku
150–200 g (podle velikosti vejce) moučkového cukru
1 lžička bramborového škrobu
citronová šťáva podle chuti
špetka soli
Komentáře z facebooku