Když se řeknou Vánoce, vybaví se nám vše s nimi spojené – od pohádek, přes stromeček a vánoční výzdobu, až po cukroví a samozřejmě originální dárky. Co ale k Vánocům patří stejně neodmyslitelně? Vaječný koňak! Jedná se o jeden z nejvyhledávanějších a nejoblíbenějších receptů a my si ho dnes společně připravíme! Jemný a smetanový vaječný koňak je provoněný vanilkovým luskem. Příprava vaječného koňaku není dlouhá ani náročná.
Ingredience:
8 žloutků
40 g vanilkového cukru (volitelně)
0,5 vanilkového lusku
1 plechovka Salka
1 l plnotučného mléka
210 ml smetany ke šlehání 31%
300 ml rumu
Postup:
Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko, mléko, smetanu ke šlehání a vařečkou vše smícháme.
Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a pomalu za stálého míchání prohříváme na mírném plameni. Směs by neměla vřít, ale prohříváme tak dlouho, dokud nezačne houstnout a tvořit pěnu.
Poté hrnec přendáme do studené vodní lázně a za stálého míchání chladíme.
Když je směs studená, vmícháme rum v množství podle chuti.
Komentáře z facebooku