Není náhoda, že Tyrolsko je turisticky nejoblíbenější spolkovou zemí Rakouska. Má ryze alpský ráz a jeho slavnou metropolí je Innsbruck. Sahá od Kitzbühelu (Kitzbühelské Alpy) až po Arlberg. Nabídka lyžařských středisek je tak pestrá, jak rozmanité mohou být nároky, představy i finanční možnosti návštěvníků. V zimě na sněžnicích nebo na upravených zimních stezkách – ohromný horský svět Tyrolska vám nabízí nespočetné možnosti na putování. Málokterá horská oblast se vyrovná Tyrolsku co se týče kvality a koncentrace hor.
Na sněžnicích po Tyrolsku
Daleko od stresu velkoměst objevíte při turistice na sněžnicích pravou zimní krajinu. Jednoduše připevníte sněžnice na svoje zimní boty, vezmete hůlky do ruky a jdete do toho. Můžete se vydat na túru sami nebo se připojíte ke skupině vedené horským průvodcem.
Na cestách v odloučeném tyrolském světě hor
Především pět tyrolských přírodních parků a také národní park Hohe Tauern vás zvou k procházce na sněžnicích. Obvzláště hluboko do přírody vedou vedené túry tzv. Nature Watch Guides a ukáží vám ohromující svět zvířat a rostlin.
Na sněžnicích v Tyrolsku pro rodiny a aktivní dovolenou
Túry na sněžnicích jsou zábavné pro celou rodinu a napínavou variantou pro aktivní dovolenou. Pro děti je procházka na sněžnicích v Tyrolsku správným dobrodružstvím. Můžete postavit hrad ze sněhu, koulovat se a nebo otisknout andělíčky ve sněhu – vy rozhodnete o vašem tempu a najdete si svoje místečko na odpočinek.
Zimní putování: Tyrolsko pro požitkáře
Jako požitkář si při pohodové túře v malebné zimní krajině Tyrolska jistě přijdete na své. Ideální výlet je např. údolím Kaiserbachtal s cílem v horském hostinci Griesner. Zde poznáte pravou tyrolskou pohostinnost a využijete příležitosti se dobře najíst a natankovat síly na cestu nazpět.
Pro aktivní zimní dovolenou: zimní putování, sáňkování a více
Milovníci aktivní dovolené dají přednost náročnějším a prudším túrám. Zimní putování se dá v Tyrolsku lehce spojit se zimní aktivitou. Právě strmé cesty vám zaručí parádní zábavu na saních. Mnoho cest vede okolo jezer jako např. jezero Piburger See nebo Berglsteiner See – které jsou ideální na bruslení.
Kuchyně Tyrolska
Kuchyně zdejšího kraje byla již tradičně skromná a souvisí úzce jeho s historickým vývojem. V jídelníčku se objevovalo především mléko a mléčné výrobky – díky rozšířenému chovu hovězího dobytka.
V Čechách se říká, že polévka je grunt – a v tyrolské kuchyni to platí dvojnásob. Vydatné polévky, často označované jako „zimní“, se připravují z ječmene, mrkve, celeru, petržele a přidává se špek.
K hlavním jídlům patří bezesporu vařené maso z polévky, ke kterému se přikládá nejčastěji čerstvě nastrouhaný křen. Na druhém místě jsou jako typická jídla uváděná „tyrolská játra“, osmažená na cibulce a špeku. V tyrolské kuchyni se velmi často objevuje také jehněčí maso a zvěřina.
Tyrolská kuchyně miluje smažená jídla, řada tyrolských specialit však také vznikla jednoduše z praktického důvodu – bylo třeba zpracovat a využít zbytky od oběda či večeře. Na tomto principu vznikla například specialita „Tiroler Gröstl“, což je opečená směs kousků brambor, masa, škvarků, šalvěje, cibule a majoránky.
Tyrolskou kuchyni ovlivnila také blízkost Itálie, např. v používání kukuřičné mouky. K typickým specialitám patří tyrolské dortíčky zvané „Türtl“, což jsou různými náplněmi prokládané kolečka těsta, které se v závěru usmaží v horkém tuku.
K místním specialitám patří také hořcová nebo vyhlášená jeřabinová pálenka.
Komentáře z facebooku