Případ zloděje koní – Michal Dlouhý

Počátkem měsíce května roku 1928 obdrželo Ústřední četnické pátracího oddělení v Praze přípis Policejního ředitelství ve Vídni se sdělením, že rakouské bezpečnostní orgány vyšetřují několik případů krádeží koní, kterých se měl dopustit potulný kramář Bohumil Habich z Československé republiky.

Československému četnictvu byl 20 roků starý Bohumil Habich z Březí v politickém okrese Týn nad Vltavou velmi dobře znám.

Aktuálně po něm bylo vyhlášeno pátrání, neboť byl na Bohumila Habicha vydán zatykač, jelikož v prosinci 1927 uprchl z vyšetřovací vazby ve věznici okresního soudu v Týně nad Vltavou.

Pátrací stanicí u okresního četnického velitelství v Českých Budějovicích bylo zjištěno, že se Habich uchýlil před československými bezpečnostními orgány právě do sousedního Rakouska, kde se stal členem potulných tlup putujících po Dolních a Horních Rakousích. Přípisem Vídeňského policejního ředitelství to bylo potvrzeno. O tom, že bude Habich pokračovat v páchání trestné činnosti, ať je kdekoliv, nebylo vzhledem k jeho dosavadnímu způsobu života pochybností.

Rakouské bezpečnostní orgány předpokládaly, že Habich v Rakousku odcizené koně převedl do Československa a zde je prodal.

Všechna okresní četnická velitelství na jihu Čech proto obdržely z Prahy přípis Ústředního četnického pátracího oddělení podepsaný jeho velitelem štábním kapitánem výkonný Josefem Povondrou, aby všechny četnické stanice, zejména četnické stanice v pohraničí a pátrací stanice věnovaly Bohumilu Habichovi a jeho aktivitám náležitou pozornost. Přitom bylo zdůrazněno, že na dotyčného je vydán zatykač.

Krátce poté obdržela pátrací stanice u okresního četnického velitelství v Českých Budějovicích telegrafickou zprávu o tom, že dne 5. června 1928 Bohumil Habich ukradl rolníku Hehenbergerovi v obci Helfenberg v Rakousích koně – bělouše i s povozem a že s ním přejel hranice do Československa. 

Vedoucí síla pátrací stanice vrchní strážmistr Jan Kadlec okamžitě cestou českobudějovického okresního četnického velitele štábního kapitána výkonného Jana Manna zajistil zalarmování všech okresních četnických velitelství podél státní hranice a jim podřízených četnických stanic.

Poté sám nasedl spolu se strážmistry Františkem Wellnerem a Karlem Papáčkem a služebním psem, fenou německého ovčáka Herou, na motorové kolo s postranním vozíkem a vydali se podél státní hranice pátrat po Habichovi.

 

Hlídka pátrací stanice se služebním psem na motorovém kole

Na základě telefonického upozornění pohraniční četnické stanice ve Frymburku v politickém okrese Kaplice a ve spolupráci s četnickými stanicemi v okresních městech Českém Krumlově a Kaplici se podařilo zjistit, že Bohumil Habich přijel 7. června do Včelné s bílým koněm zapřaženým do bryčky. Tedy dva dny po v Rakousku spáchané krádeži.

 Jelikož se Habich od místních kramářů dozvěděl, že po něm četnictvo intenzivně pátrá, odpřáhl koně od bryčky a uháněl na něm co nejrychleji mohl do lesů směrem ke Kaplici.

Ve směru jeho útěku pronásledovali Habicha soustředění četníci. Když dojel až do Kaplice, jeho kůň již nemohl vyčerpáním dál. Proto koně odstavil do jednoho hostince nedaleko kaplického nádraží a sám odešel do města.

Četníci koně u hostinského zajistili a dále pátrali po prchajícím Habichovi. Přitom bylo zjištěno, že je na představení v cirkusu, který ve městě právě působil.

Cirkusový stan byl četníky obklíčen a po skončení představení byl v okamžiku jen co vyšel ze stanu Bohumil Habich zatčen.

Pátrací stanicí byl zatčený dodán do vyšetřovací vazby ve věznici krajského soudu v Českých Budějovicích.

Při následně prováděném výslechu krádež koně s povozem v Rakouském Helfenbergu doznal a jako spolupachatele uvedl svého strýce Vojtěcha Habicha. Postupně veliteli pátračky vrchnímu strážmistru Kadlecovi přiznal i spáchání dalších krádeží.

Na jaře 1928 ukradl v jedné vesnici u Schremsu v Dolních Rakousích koně, kterého převedl přes státní hranici do Československa, kde jej prodal. Kromě toho v Dolním Radíkově na jižní Moravě ukradl rolníku Janu Pazourovi koně, kterého naopak prodal v Rakousích jakémusi Jungvirthovi. Dále ukradl v Rakousích klisnu, kterou prodal na trhu v Bratislavě. Mimo to na různých místech v jižních Čechách odcizil devět jízdních kol, které různě zašantročil.

Po Vojtěchu Habichovi, 28 roků starému kramáři, rovněž příslušném do Březí v politickém okrese Týn nad Vltavou, který se zdržoval na neznámém místě, bylo vyhlášeno pátrání, které bylo oznámeno i rakouským bezpečnostním orgánům. Právě na území Horních Rakous byl Vojtěch Habich dopaden.   

Obálka knihy Případy z četnických zápisníků

 

Příspěvek byl zpracován podle knihy Michala Dlouhého PŘÍPADY Z ČETNICKÝCH ZÁPISNÍKů, vydané nakladatelstvím Pragoline. Kniha je k dostání na www.megaknihy.cz nebo www.kosmas.cz.

Kniha je vydána i v elektronické podobě, stejně jako všechny, i již rozebrané tituly, které jsou k dostání na www.kosmas.cz.

 Další informace o autorovi se dozvíte na jeho webu www.cetnik-michal-dlouhy.cz nebo na facebooku Četník Michal Dlouhý či Spisovatel Michal Dlouhý.

AUTOR:   JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D.

FOTO:   archiv –  JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D.

Komentáře z facebooku