Americký módní fotograf a filmař Bruce Weber v Praze!

Bruce Weber je ve světě fotografie pojem a nepřehlédnutelný fenomén. Proslavil se především fotografickými sériemi pro módní časopisy, jako jsou Vogue, The Interview nebo Vanity Fair, a spoluprací s předními módními značkami (jako Calvin Klein nebo Ralph Lauren). Paralelně se ale věnoval i portrétní, reportážní a krajinné tvorbě. Pro kapelu Pet Shop Boys nebo pro zpěváka Chrise Isaaka natáčel také hudební videoklipy a vytvořil několik celovečerních filmů. 

Celosvětově známý tvůrce teď představuje svou celoživotní tvorbu v Praze v Domě U Kamenného zvonu na výstavě nazvané My Education. „Když se řekne Bruce Weber, vybaví se mi fotografie, kterou měl můj bratr od 80. let v pokoji, aniž bych v té době jeho jméno slyšela. Když jsem při průzkumu archivů zjistila, že autorem Brooke Shields na motorce, se kterou jsme vyrůstali, je Bruce Weber, tak jsem pochopila, že jsem opravdu ta správná osoba, která má udělat jeho retrospektivu, protože nikdo ho nezná tak dobře, jako já,“ směje se kurátorka Galerie hlavního města Prahy Helena Musilová, která výstavu připravila v přímé spolupráci s autorem.

Weber průběžně fotografuje významné osobnosti z kulturního a politického života, mezi jeho nejslavnější snímky patří například unikátní portréty Nelsona Mandely, Georgie O’Keeffe či Louise Bourgeoise.

Bruce Weber je jedním z posledních klasických fotografů, kteří pořizují snímky na film. Výstava My Education je retrospektivou jeho celoživotní práce. Kromě fotek slavných osobností, mezi něž patří Madonna, Amy Winehouse, Brad Pitt či Johnny Depp, je na výstavě poodhalena i jeho láska ke psům, jimž v minulosti věnoval celou knihu fotek. Velká část expozice se také soustředí na snímky atletů. Při otázce, proč je zrovna Praha tím pravým místem pro výstavu, odpovídá Bruce klasickou frází romantických filmů. „Když jsem přijel do Prahy, pomyslel jsem si Where have you been all my life?

AH

Foto: Bruce Weber, hollywoodreporter.com

Komentáře z facebooku