Toskánská Siena patří mezi nejkrásnější italská města

Budovy, náměstí i kašny z cihel. Paláce a velkolepé církevní stavby obložené mramorem. Křivolaké tajuplné uličky. Městské čtvrti ozdobené originálními prapory. Slavný dostihový závod. Nejstarší světová banka. Fontána, o které se píše v Božské komedii. Vypravte se s námi na návštěvu jednoho z nejkrásnějších italských měst.

Toskánská Siena patří mezi nejkrásnější italská města vůbec. Podle pověsti založil Sienu Senius, syn Remův, což byl jeden ze zakladatelů Říma. Pravdou ale je, že původně tu stávala etruská osada, později bylo město součástí Římské říše. Největší slávu zažila Siena ve středověku, kdy se stala jedním z nejvýznamnějších evropských měst. Soustředili se sem hlavně obchodníci s bavlnou a olivovým olejem. Význam města ještě vzrostl v roce 1472, kdy tu byla založena Banca Monte dei Paschi di Siena. Půjčovala obchodníkům, šlechtě, evropským vládcům i papežům. Jde o nejstarší nepřetržitě fungující peněžní ústav na světě. Její sídlo a kanceláře najdete v honosném paláci na Piazza Salimbeni.

Hlinité půdy v okolí Sieny byly už v dávnověku vhodné pro výrobu cihel, a tak se v Sieně stavělo a dělalo z cihel téměř všechno, včetně cihlové dlažby hlavního náměstí. Piazza del Campo vznikla na místě bývalého tržiště. Má neobvyklý tvar, který připomíná lasturu. Mozaiky rozdělují náměstí do devíti částí. Důvod? Stalo se tak na počest vládnoucí Rady devíti, za níž město dosáhlo největší slávy. Náměstí zdobí kašna Fonte Gaia od Jacopa della Quercii. V Palazzo Pubblico sídlí radnice a muzeum. K paláci přiléhá štíhlá věž Torre del Mangia. Tyčí se do výšky 88 metrů a nahoru vede 400 schodů. Když je zdoláte, čeká na vás nádherný výhled. 

Siena je rozdělená do 17 městských čtvrtí – kontrád. Každou z nich reprezentuje symbol, který má ve znaku. Jaké to jsou? Housenka, věž, hlemýžď, dikobraz, sova, drak, žirafa, jednorožec, vlčice, beran, mušle, husa, vlna, panter, les, želva nebo orel. Dvakrát ročně, a to 2. července a 16. srpna, se ve městě koná slavný dostih. V Palio di Siena bojuje deset jezdců na neosedlaných koních o pomyslnou vládu nad městem. Závodníci jsou oděni v typických barvách své čtvrti a nesou vlajku. Po obvodu náměstí Piazza del Campo je hlínou vysypaná dráha. Slavnost začíná historickým průvodem Corteo Storico. Samotný závod se jede na tři kola a vítěz získává ručně malovaný hedvábný prapor – palio. Udržet se na neosedlaném koni je mistrovské umění a vyhrává ten, kdo dorazí do cíle v nejkratším čase. Mimochodem, vyhrát může i kůň bez jezdce. Celé soupeření trvá jen okolo devadesáti vteřin. Když to celé skončí, vypukne bujaré veselí.

Kdo byla svatá Kateřina Sienská 

Dominikánský kostel San Domenico je gotická stavba z červených pálených cihel. Ve stříbrných schránkách tu střeží vzácné relikvie. Lebku a prst svaté Kateřiny Sienské, jedné z nejznámějších žen křesťanských dějin. Patronka Itálie i celé Evropy sepsala více než 300 náboženských traktátů a má velkou zásluhu na přesídlení papežů z Avignonu zpět do Říma. Při potulkách historickým centrem města čas od času narazíte na desku s vyrytou pasáží z Božské komedie od Dante Alighieriho. Jednu z desek objevíte u gotické fontány Fontebranda. Je postavená z cihel, má tři oblouky a od 13. století sloužila městu jako zásobárna pitné vody. A to nejen pro místní obyvatele, ale i pro dobytek. Ženy k ní dokonce chodily i prát prádlo. V Božské komedii se o téhle fontáně píše v první části nazvané Peklo.

Zdroj:  Itálie-průvodce

 

Komentáře z facebooku