11. listopad. Den, kdy se mohou poprvé ochutnávat letošní vína. Ale také den, kdy se již tradičně peče svatomartinská husa. My si ji tentokrát připravíme s vynikajícím karlovarským knedlíkem a samozřejmě nesmí chybět červené zelí.
Ingredience:
Svatomartinská husa
4 husí stehna
100 g cibule
2 stroužky česneku
1 větvička rozmarýnu
50 g hladké mouky
drcený kmín
sůl a pepř
Červené zelí:
400 g čerstvého červeného zelí
50 g cibule
20 g uzené slaniny
1 celá skořice
0,1 l červeného vína
1 ks badyánu
1 jablko
10 g vlašských ořechů
20 g cukru krystal
0,1 l oleje
sůl a pepř
Karlovarský knedlík:
500 g toastového chleba
0,4 l mléka
100 g másla
4 vejce
15 g listové petržele
muškátový oříšek
sůl a pepř
Postup:
Očištěná husí stehna osolíme, opepříme, okmínujeme, dáme do pekáče a přidáme rozmarýn, oloupanou cibuli, česnek a podlijeme trochou vody. Pečeme v troubě za občasného podlévání na 150 °C přibližně 2 hodiny do změknutí.
Všechen výpek i s cibulí, česnekem a rozmarýnem slijeme do rendlíku a orestujeme do hněda. Přidáme hladkou mouku a orestujeme. Zalijeme vodou, provaříme a přecedíme přes jemný cedník.
Červené zelí očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli a slaninu nakrájíme najemno, orestujeme a přidáme červené zelí. Zalijeme červeným vínem, přidáme skořici, badyán, cukr, sůl a vaříme za občasného podlévání vínem do poloměkka. Ze zelí vyndáme skořici, badyán a přidáme oloupané a na malé kostičky nakrájené jablko a rozdrcené vlašské ořechy. Takto dochucené zelí vaříme ještě asi 15 minut a dochutíme cukrem a solí.
Toastový chléb nakrájíme na kostičky, opečeme v troubě do zlatova a necháme vychladnout. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Opečený toastový chléb zalijeme mlékem, rozpuštěným máslem, přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekanou listovou petržel, žloutky a vyšlehané bílky. Vše promícháme, vytvarujeme kulaté knedlíky a vaříme na páře přibližně 25 minut.
AH
Komentáře z facebooku