Rakouské lázeňské město Bad Ischl

Evropské hlavní město kultury pro rok 2024, Bad Ischl a s ním i dalších 22 obcí v Horním Rakousku a Štýrsku. Místo na soutoku řek Traun a Ischl, kde si základnu lásky budovali císař František Josef I. a Sisi. Dýchne na vás nejen nostalgie, ale i lázeňská blaženost.

V lázeňském městě Bad Ischl se teplými solankovými koupelemi lidé léčili už v roce 1822. Užívali si je horníci z nedalekých solných dolů i vídeňská honorace. Solanka totiž obsahuje řadu cenných minerálních látek, ale především jód ve vysoké koncentraci. Má blahodárný vliv nejen na srdce a pokožku, ale i dýchací cesty, pohybový aparát či ženské pohlavní orgány. A prospívá i ve formě pitného režimu.  V Solné komoře, na jejímž území leží i Horní Rakousy, se sůl těžila již od keltských dob. Ale teprve v 17. století začala z Hallstattu do Bad Ischlu proudit dřevěným potrubím solanka.

Ulicí Kaiser-Franz-Josef- Strasse dojdete až k císařské vile. Rakouskému císaři Františku Josefovi I. bylo třiadvacet let, když se právě tady zasnoubil s šestnáctiletou Alžbětou Bavorskou, přezdívanou Sisi. Jako svatební dar dostal od své matky, Žofie Frederiky, nádhernou vilu postavenou v biedermeierovském stylu. V průběhu let začali mladí manželé dům různě přestavovat, až se dostavěla dvě křídla. Vila tak vytvořila půdorys ve tvaru písmene E. Účel sídla? Každé léto tu císařský pár trávil několik týdnů, oslavovaly se zde i císařovy srpnové narozeniny. Po smrti Sisi sem jezdil císař sám a v nádherně zdobených komnatách si vyřizoval neodkladné vládní záležitosti. Bylo to právě tady, kde 28. července 1914 podepsal vyhlášení války Srbsku, čímž rozpoutal první světovou válku. O pár hodin později zde sepsal manifest Mým národům, ve kterém panovník vyhlášení války vysvětloval a obhajoval. To bylo také poslední léto, které zde strávil. V anglickém parku objevíte kromě mramorové kašny i Marmorschlössl. V tomhle zahradním zámečku měla císařovna Sisi čajovnu. V současnosti tu probíhají výstavy o habsburském rodu nebo dvorské kultuře. Až do 27. října tu vystavuje čínský umělec Aj Wej-wej. Název výstavy zní Transcending Borders.

Návštěva cukrárny Zauner je pro mlsné jazýčky nutností, protože má za sebou dlouhou historii výroby vynikajících cukrovinek, jako jsou Zaunerstollen, Ischler Krapferl nebo tartaletky, Kaisergugelhupf, Zauner Kipferl a Kaisertorte. Viktor Zauner otevřel v roce 1927 přímo na řece Traun kavárnu „Café Esplanade Zauner“, která existuje dodnes. Philipp Zauner je sedmou generací, která vede rodinný podnik.  Jako bývalý dvorní cukrář a dvorní dodavatel si společnost klade za hlavní prioritu udržovat tradice, zachovávat osvědčené metody a zároveň být otevřená moderní době. Stammhaus v ulici Pfarrgasse i Grand Café na Esplanádě zvou k ochutnávce nostalgických pochoutek.

Siriuskogl je nádherný vyhlídkový bod v Bad Ischlu, na který se dostanete během 20minutové túry. Na vrcholu stojí dřevěná rozhledna „Vyhlídka císaře Františka Josefa“ z roku 1885. Hned vedle se nachází hostinec Christopha „Krauliho“ Helda. Jeho kreativita a vášeň pro čerstvou, autentickou a především kosmopolitní kuchyni jsou nakažlivé. Krauliho podnik se vyznačuje jednoduchým, nekonvenčním, ale především oddaným způsobem vaření. V profesním i soukromém životě je znám jako kuchyňský rebel, milující tvrdohlavec a vizionář. Krauli je známý z mnoha německojazyčných televizních pořadů.

Z Bad Ischlu je to pouhá půlhodinka cesty autem k jezeru Attersee. Skoro devatenáct kilometrů dlouhé jezero vlastní rakouské spolkové lesy a je třetím největším a druhým nejhlubším jezerem v Rakousku. Attersee se pyšní neskutečně čistou vodou (lze vidět až do hloubky dvaceti metrů) a příznivou teplotou vhodnou ke koupání.

Attersee je spojeno také s českou stopou. U jezera totiž pobýval rodák z Kaliště u Jihlavy, hudební skladatel Gustav Mahler. Poprvé se u Attersee ocitl v roce 1893 v rámci rekonvalescence po prodělané choleře a místo mu učarovalo natolik, že sem další tři roky jezdil v letních měsících za odpočinkem. Nadšeně se věnoval cyklistice, pěší turistice a koupání. Komponista bydlel v hostinci Gasthaus zum Höllengebirge (dnes hotel Föttinger) ve Steinbachu a nádherné prostředí ho velmi inspirovalo k napsání nových skladeb.

Zdroj: Austria.com

 

 

 

Komentáře z facebooku