Podzimní recept na polévku z dýně hokaido

Když přijdou sychravé dny, rozhodně si zkuste uvařit dýňovou polévku. Zahřeje a provoní celou kuchyň. 

Dýni hokaido nemusíte loupat, protože její slupka díky tepelné úpravě změkne. Jiné druhy dýní stačí oloupat škrabkou, rozříznout na poloviny či čtvrtiny a lžící vydlabat střed se semínky. Ty nevyhazujte, můžete si z nich připravit báječné mlsání. Stačí je propláchnout, osušit a upražit.

Ingredience:

1 menší dýně hokaido

1 l zeleninového vývaru

100 g smetany ke šlehání

sůl

mletý pepř

kari

chilli

muškátový květ

Postup:

Dýni rozpůlíme a vydlabeme část se semínky. Poté ji nakrájíme na kostičky. Nakrájenou dýni dáme do hrnce, zalijeme vývarem a uvaříme doměkka. Podle chuti přidáme sůl a muškátový květ.

Pak polévku rozmixujeme dohladka a necháme ještě krátkou chvíli probublávat. Polévku můžeme zahustit 2-3 lžícemi mouky rozmíchané ve vodě nebo jíškou. Přidáme smetanu, zbylé koření podle chuti, promícháme a necháme asi 20 minut provařit.

AH

 

Komentáře z facebooku