Švestková povidla: Tradiční pochoutka plná chuti

Švestková povidla: Tradiční pochoutka plná chuti

Podzim je obdobím sklizně, a pokud máte zahradu plnou zralých švestek, není nic lepšího než si připravit vlastní švestková povidla. Tato tradiční dobrota je nejen lahodná, ale také skvělým způsobem, jak využít přebytek ovoce. V následující receptu vám ukážeme, jak na to.

Ingredience:

– 2 kg zralých švestek
– 500 g cukru (můžete upravit dle sladkosti švestek)
– 1-2 lžičky skořice (volitelně)
– 1/2 lžičky hřebíčku (volitelně)
– Šťáva z 1 citronu

Postup:

1. Příprava švestek
Švestky důkladně umyjte a vypeckujte. Čerstvé, zralé švestky dodají povidlům tu správnou chuť a vůni.

2. Vaření
Vložte připravené švestky do velkého hrnce. Přidejte cukr, citronovou šťávu a koření, pokud se rozhodnete je použít. Směs promíchejte a nechte ji asi 30 minut odležet, aby švestky pustily šťávu.

3. Dlouhé vaření
Hrnce dejte na střední teplotu a začněte vařit. Jakmile se začne směs vařit, snižte teplotu a nechte ji pomalu probublávat. Je důležité pravidelně míchat, aby se povidla nepřichytila na dno hrnce. Vaření by mělo trvat alespoň 1,5 až 2 hodiny, dokud se směs nezhoustne a nezíská tmavou barvu.

4. Kontrola konzistence
Občas proveďte test konzistence: nakapejte trochu povidel na talířek a nechte chvíli vychladnout. Pokud se náplň nešíří, je hotová. Povidla mají být hustá, ale stále mazlavá.

5. Plnění a skladování

Jakmile jsou povidla hotová, přelijte je do sterilizovaných skleniček a důkladně uzavřete. Takto ošetřená povidla můžete skladovat na chladném a tmavém místě. Po otevření je uchovávejte v chladničce a spotřebujte do několika týdnů.

Švestková povidla jsou skvělým doplňkem k palačinkám, buchtám či jako náplň do koláčů. Tento jednoduchý recept vám přináší možnost vychutnat si chuť domácího ovoce po celý rok. Navíc, výroba vlastních povidel je krásným způsobem, jak si uchovat kousek léta i v zimních měsících. Tak do toho, pusťte se do vaření a užijte si podzim s domácími švestkovými povidly!

JT

Komentáře z facebooku