Giorgio Armani: Velké jméno italské módy

Chtěl studovat medicínu, ale jeho osudem se stala móda a jeho městem Miláno. Příběh krále italské módy Giorgia Armaniho při příležitosti jeho devadesátin, které oslavil v létě, 11. července.

Giorgio Armani se narodil v roce 1934 jen kousíček od Milána – v malém městečku Piacenza. Vyrůstal v dobré rodině spolu se dvěma sourozenci. Jako mladý chlapec se začal věnovat medicíně – tu studoval dva roky, ale nakonec se tento obor rozhodl opustit.

Po ukončení lékařské fakulty nastoupil do tehdejšího slavného milánského obchodního domu La Rinascente, kde se stal aranžérem výloh a postupně se vypracoval na nákupčího pánské módy. V roce 1964 začal tvořit módu pro Nina Cerrutiho, kde roky sbíral zkušenosti a učil se vše o dokonalé pánské módě, aby o několik let později mohl založit své vlastní módní studio. K jeho otevření jej motivoval jeho životní partner Sergio Galeotti. V roce 1974 tak společně založili společnost Giorgio Armani a návrhář poprvé představil svá mužská saka, která se do historie zapsala jako legendární.

Jak vzniklo Emporio Armani

Jeho návrhářský debut se uskutečnil v roce 1974 na legendární florentské přehlídce v Sala Bianca paláce Pitti. Rok nato zakládá Giorgio Armani svou značku. Původně byla věnovaná pánské módě, ale v roce 1976 ji rozšířil i o dámskou řadu a v roce 1981 otevřel divizi Emporio Armani. O mnoho let později, v roce 2005, přidal ještě linii haute couture Armani Privé. Jeho pravou rukou byl Sergio Galeotti, se kterým se seznámil na dovolené ve Forte dei Marmi v roce 1966. Když opustil toskánské pobřeží a vyměnil ho za vilu na sicilském ostrově Pantelleria, našel právě tam inspiraci pro parfém Acqua di Giò. Jeho tvorba a rukopis jsou nepopiratelně ovlivněny studiem medicíny – je až chirurgicky přesný. Každý lem, střih nebo délka sedí dokonale na milimetr. Stejně tak přesné jsou tlumené odstíny, se kterými pracuje. Právě z těchto zdrojů vzniká italský styl Giorgia Armaniho – místo přehnanosti a excesu volí zdravou cestu čistoty a minimalismu, která ho proslavila.

Dekonstruované sako na míru

Saka Giorgia Armaniho z osmdesátých let se vzpírají tradiční anglické krejčovině. Jeho práce s dekonstrukcí je velmi jemná a precizní a neztrácí nic z původní klasické elegance. Odstraňuje některé podšívky a kryty klop, zdůrazňuje linii ramen tím, že je nechá volně padat, a tvoří tak volnější siluety i u hustě tkaných látek. Právě sako se velmi rychle stává symbolem Armaniho kolekcí – pánských i dámských.

Celosvětové módní impérium

První kolekce Armaniho byla představena v malé milánské kavárně, jen o pár let později zažil obrovský úspěch díky filmu Americký gigolo, kde Richard Gere v hlavní roli zářil v saku italského designéra. Tento film byl startem celosvětového úspěchu Giorgia. Od té doby je jasnou součástí velkolepých fashion weeků, jeho módní domy jsou k nalezení v Americe, v Evropě i v Asii. Kromě oděvů značka vyrábí brýle, hodinky, kosmetiku, parfémy i bytové doplňky. Tvorba Giorgia se promítá do sedmi módních řad – od haute couture až po nositelné kousky pro každý den.

Jak se Giorgio Armani stal králem italské módy

Giorgio Armani se sám za umělce nepovažuje, přesto je mu umění módy zkřížené se záblesky geniality velmi blízké. Jeho soukromý život a práce se prolínají, v obém je přítomna plachost a diskrétnost, ale také odhodlání jít za svým a přitom zůstat věrný sám sobě. Aby toho dosáhl, musel také mnohé obětovat.

Dětství prožité mezi bombardováním bylo drsnou zkušeností, z níž později čerpal sílu a energii a která v něm také probudila citlivost a vnímavost. Připomeňme, že v únoru 2020 jako první z návrhářů předváděl za zavřenými dveřmi, aby ochránil své hosty před koronavirem, a jen o dva roky později zvolil módní přehlídku bez hudby jako projev solidarity s napadenou Ukrajinou. Po titulu Rytíř republiky přišlo později i to nejvyšší státní vyznamenání: titul Rytíř velkokříže.

AH

Komentáře z facebooku