Toustový chléb

Mám velikou čest představit vám, našim čtenářům, recept na Toustový chléb Petry Burianové – vítězky snad nejsledovanější televizní show „Peče celá země“. Musím přiznat, že se od jisté doby na reality show nedívám, ale toto byla velká výjimka. Na všechny díly se zpětně, díky červenému tlačítku, dívá celá naše rodina. Já z pohledu výtvarnice, Petru Burianovou obdivuji za její nesmírnou kreativnost a za nádherné výtvory, které předvedla v celé soutěži a také ji právem vyhrála!  Petra Burianová si ovšem nejen naši rodinu, ale mnoho diváků získala především svojí lidskostí a vstřícností, protože nikdy neodmítla pomoc druhým soutěžícím, vždy všem s úsměvem pomohla a poradila. A tak si v těchto těžkých dnech, kdy bezpečné nákupy chleba jsou stále složitější, pojďme  upéct skvělý Toustový chléb, báječné Petry Burianové! Alexandra Hejlová, Art director

Petra Burianová

Budeme potřebovat:
  • 500 g hladké mouky
  • 40 g změklého másla
  • 20 g droždí
  • 290 ml vlažné vody
  • 12 g soli
  • 2 lžičky medu (nebo cukru)
  • 1 vejce

Postup:

Do zadělávací mísy odvažte mouku a na kostky nakrájené změklé máslo. Rukou vypracujte drobenku. Ve vlažné vodě rozmíchejte čerstvé kvasnice. Vlijte do mísy, přidejte sůl, med a vejce. Vypracujte krásně hladké těsto. Nechejte kynout cca 45 minut až hodinu. Musí zdvojnásobit objem. Pak těsto přemíchejte. Posypte si vál moukou a vyklopte těsto na vál. Těsto rozdělte na dva díly. Ty prsty rozplácněte a srolujte jako dvě velké veky. Obě pak vložte do hranaté kovové formy (10 x 25 cm) vymazané máslem, pěkně vedle sebe. Přikryjte a nechte ještě 30 minut kynout. Těsto by mělo téměř zaplnit formu. Vrch opatrně potřete bílkem. Pečte ve vyhřáté troubě na 230 stupňů 15 minut, pak ztlumte na 200 stupňů a dopékejte dalších 20 minut. Po upečení opatrně uvolněte nožem a vyklopte. Nechte vychladnout na mřížce a můžete toustovat.

 

Autor: Alexandra Hejlová

Foto: archiv – Petra Burianová

Komentáře z facebooku