Vyberte kapra nejlépe od rybářů, které mají v kádích čilé kapry. Ne kapry, co se otáčí např. na bok.
- Při výběru vyberte spíše kapra maximálně 3 kilogramy velkého. Čím větší kapr, tím více ucítíte bahno. Pokud však takového kapra máte naložte ho očištěného na 24 hodin do mléka, pak pokapejte citronem, okořeňte a zápach by měl být pryč.
- Pokud neumíte kapra zabít, nechte si ho připravit přímo u rybáře, který ho prodává.
Jak na filetování
Nejdříve ho zbavte šupin, následně odřízněte hlavu a ocasní ploutev.
- Dejte kapra pateří k sobě a proveďte podélný řez a rozdělte na dvě poloviny. Nůž by měl kopírovat žeberní kosti a postupujte od hlavy až k ocasní ploutvi.
- Pak odřízněte hřbetní kost, a to opět směrem od hlavy k ocasu.
- Zbavte kapra kostí. Dejte kapra tak, aby žeberní kosti směřovaly nahoru, a poté je seřezávejte směrem od páteře dolů. I když by se mohlo zdát, že je hotovo, opak je pravdou.
- Nyní se vrhněte na drobné kůstky v trupu kapra, které je třeba rozporcovat na malé části. Teď už stačí filety zbavit blán a máte hotovo!.
Jdeme na smažení
V této moderní době chceme, abychom pochoutky byly smažené na tenké vrstvě oleje. U smažení kapra je ale nutné, aby plaval v oleji. Pokud máte fritézu, je to asi nejlepší, jak ho pořádně prosmažit.
- Nalijte velké množství tuku, ideálně sádla, které rozpalte na vyšší teplotu..
- Kapra smažte asi tak 4 až 5 minut na každé straně, kůrčička by měla být krásně zlatá.
- Usmažené filety kapra dávejte na ubrousky, pro vysátí přebytečného oleje
Dobrou chuť.
foto: Pixabay Eva Michálková
Komentáře z facebooku