Zřícenina mohutného gotického hradu Kostomlaty

Nad obcí Kostomlaty pod Milešovkou v Českém středohoří se na zalesněném kopci tyčí zřícenina mohutného gotického hradu Sukoslav, zvaného též Kostomlaty. Hrad byl založen počátkem 14. století pány z Oseka. Pokud vám snad hrad bude připadat povědomý, vzpomeňte si na pohádku Nejkrásnější hádanka. K natočení některých scén si právě tento hrad vybral režisér Zdeněk Troška.

Hrad provázel osud podobný většině takovýchto objektů a vyměnil mnohokrát své majitele. Turistům se jeho brány otevřely před rokem 1840, kdy byla zpřístupněna velká hradní věž. Zanedlouho poté vznikla na místě zasypaného příkopu další vyhlídka a navíc přibyla budova restaurace a ubytovny. Hrad byl po řadu let turistiky vyhledávaným místem, které bylo dle odhadů definitivně opuštěno zřejmě v roce 1948. Poté turistické objekty pustly, došlo k jejich zřícení a nakonec byla znepřístupněna i hradní věž.

Díky usilí Občanského sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty dnes opět můžete navštívit místa, kudy kráčela historie a odkud je také velmi pěkný výhled do kraje. Konávají se zde navíc oblíbená vystoupení historického šermu, rekonstrukce bitev, divadelní vystoupení a řada dalších zajímavých akcí. Během nich je na hradě zajištěno občerstvení. 

Foto: Alexandra Hejlová

Komentáře z facebooku