Hrad Świny – středověká pevnost v Polsku

Hrad Świny je majestátní středověká pevnost, která dominuje nad krajinou Bolkowa a pohořím Kaczawa a jejíž kořeny sahají až do doby prvních Piastovců. Hrad leží při staré cestě z Čech, přes Lubawský průsmyk a Kamiennej Góry do Jaworu.

 

Zámek Świny  je památka s dlouhou a zajímavou historií, která původně sloužila jako pevnost a později se přeměnila na obranný hrad a rezidenční sídlo.

Zámek byl postaven na kopci složeném z křemenného porfyru a porfyrového tufu a jeho konstrukce byla z hnědočerveného slepence. První zmínka o hradu pochází z Kosmasovy kroniky z roku 1108, kde se nazýval „Zvini v Polonii“. Poté, v listině papeže Hadriána IV. z roku 1109, byla zmíněna jako kastelánská pevnost Zpini. Je to jeden z nejstarších soukromých hradů na území dnešního Polska.

Ve 13. století hrad měnil majitele, až se nakonec ocitl v rukou rytířského rodu Świnki (von Schweinichen), který rozšířil obranné stavby včetně obytné a obranné věže s charakteristickým gotickým vstupním portálem. V 15. století přistavěl Gunzel von Schweinichen obytnou budovu se dvěma štíty a nové obvodové opevnění.

K nejvýznamnějšímu rozšíření došlo v letech 1614 až 1660 za vlády Johanna Sigismund von Schweinichen. Za jeho vlády se hrad proměnil v renesanční sídlo. Kolem hradu bylo vybudováno i opevnění upravené pro palné zbraně a vstup chránil padací most.

Později zámek prošel různými majiteli a v roce 1941 byl prodán státu. Hrad utrpěl různé škody, včetně: při válčení a požárech. Renovační a zabezpečovací práce pokračovaly řadu let.

V současné době je zámek opět v soukromých rukou a je významným prvkem Stezky Piastovských hradů. Hrad Świna je také často v legendách spojován s hradem v Bolkowě, což naznačuje existenci podzemní chodby mezi nimi.

Foto: Alexandra Hejlová, Jerzy Strzelecki (úvodní fotografie)

Komentáře z facebooku