Majestátní, středověký Hrad Bolków

Ve středověku prožívalo Svídnicko-javorské knížectví nesmírně bujný společenský i ekonomický rozkvět. Mohlo za něj děkovat především moudrým a spravedlivým vládcům – knížatům Bolkovi I. a Bolkovi II. Ti nechali postavit i celou řadu strážních hradů ve strategicky významných místech knížectví. Jeden z nich se dodnes tyčí nad Bolkówem.  V Polsku najdete jen málo míst, kde opravdu pocítíte atmosféru středověku. Návštěva hradu Bolków patří v tomto ohledu k výjimečným zážitkům.

Jde o jeden z největších strážních hradů v celém Polsku, který byl ve své době považován za nejodolnější. Po celá desetiletí se jej nepřátelům nedařilo dobýt. Hrad odrazil i nájezd husitů v roce 1428. Útočníci sice obsadili město, do strážního hradu se ale nedostali. Obranu hradu poprvé překonal až český král Jiří z Poděbrad v roce 1463. Od 18. století hrad v důsledku požárů, válek a drancování postupně chátral, jeho mohutná zřícenina se ale nad městem tyčí dodnes.

Při procházce zdmi hradu ze 13. století můžeme téměř slyšet chřestění rytířského brnění a mečů. Ostatně nemusíte si je jen představovat. Stačí na hrad  zavítat během turnajů pořádaných místním rytířským bratrstvem a sledovat život v táboře středověkých válečníků. Nejcharakterističtější částí hradu je impozantní věž, která nyní slouží jako vyhlídka. Z jejího vrcholu uvidíte mimo jiné nedaleký hrad Świny a dechberoucí panorama valbřišského podhůří.

 

 

Foto: Alexandra Hejlová

 

Komentáře z facebooku