Alain Delon: Legenda francouzského filmu a přitažlivost jedné éry

Francouzský herec, producent a režisér Alain Delon se narodil 8. listopadu 1935 ve Sceaux, jednom z jižních předměstí Paříže. Francouzská kinematografie utrpěla ztrátu, když nás navždy opustil ve věku 88 let, v noci ze 17. na 18. srpna 2024.  Delon zanechává bohaté filmové dědictví. Jeho kariéra trvala více než šest desetiletí a zahrnovala nezapomenutelné role ve snímcích jako Rocco a jeho bratři, Gepard nebo Samuraj. Tyto filmy se staly klasikami světové kinematografie a upevnily Delonovo postavení jednoho z nejvýznamnějších herců své generace.

Delonúv otec Fabien Delon byl filmový producent a matka Edith Arnoldová  pracovala v lékárně. Jeho rodiče, kteří se lišili svými představami i povoláním, se rozvedli, když byly Alainovi pouhé čtyři roky. Po tomto rozvodu následovalo těžké dětství v dětských domovech a internátech. Pro své vzpurné a neslučitelné chování nemohl dodržovat školní kázeň a byl mnohokrát vyloučen ze školy. Delon, který se nemohl udržet ve škole, chvíli pracoval v řeznictví svého nevlastního otce a poté, když mu bylo 17 let, narukoval k námořnictvu.

Delon, jehož adaptační problémy neopustily, byl během vojenské služby držen ve vojenské věznici. Po vojenské službě pracoval v Paříži v jakékoli práci, kterou našel, aby se uživil. Herečka Jean-Claude Brialy , se kterou se v tomto období setkal, pozvala Delona na filmový festival v Cannes. Delon zde měl konečně štěstí a byl pozván do Ameriky, aby podepsal smlouvu s Gian Paolo Barbieri a David O. Selznickem. Francouzský režisér Yves Allégret zastavil Delona, ​​který se chystal odjet do Ameriky s plány naučit se anglicky. Delon debutoval v Allégretově filmu Quand la Femme s’en Mele .

Delon, který neměl žádné předchozí herecké zkušenosti, situaci popsal takto: „Neměl jsem ponětí, co mám dělat… Allegrét se na mě jen podíval a řekl: Poslouchej mě, Alaine. Mluv stejně jako na mně. Podívej se na mě tak, jak se na mě díváš. Poslouchej, jak posloucháš mě. Prožij scénu! Tato slova změnila celý můj úhel pohledu. „Kdyby mi Yves Allégret neřekl tato slova, nikdy bych neměl takovou kariéru.“

Od prvního filmu, ve kterém hrál, se stal náhle francouzským hercem vyhledávaným ženami po celém světě s jeho šedě zabarvenýma modrýma očima. Lidé nemohli spustit oči z jeho pěkného vzhledu ve filmech i v soukromém životě. Z tohoto důvodu Delon, stejně jako Brigitte Bardot, začal být vnímán jako sexsymbol.

Vztah s Romy Schneider

Rakouská herečka Romy Schneider, známá jako Sissi (vlastním jménem Rosemarie Albach), byla osobou, kterou Delon označoval jako „ lásku mého života“ . Dvojice, která se potkala ve svém prvním společném filmu, Kristýna, se do sebe zamilovali. Schneiderová, jejíž rodina pocházela z buržoazie a Delon, který vyrostl v sirotčinci, si mysleli, že láska všechno překoná. Přestože rodina Romy neschvalovala Delonův životní styl.  Schneiderová po natáčení filmu odjela s Delonem do Paříže. Zatímco Schneiderová se během svého pobytu v Paříži snažila držet krok s Delonovým bohémským životem, Delon byl nyní ve Francii známý a jeho sláva postupně stoupala. Po čase pár odjel do Itálie a poté se vrátili do Francie, kde si zahrál v mnoha filmech a začal žít v blahobytu.

Peníze však štěstí nepřinesly. Delon Schneiderovou mnohokrát podvedl a Schneiderová dostávala záchvaty žárlivosti. Po urputných bojích se oba k sobě vrátili. Tato situace by pokračovala, dokud Schneiderová neodjela do Ameriky natáčet film. Když Schneiderová odjela, Delon jí poslal dopis a napsal, že se rozhodl odejít. Zatímco tato situace Schneiderovou deprimovala a ztrpčovala jí život, Delon se brzy oženil s Nathalie Canovasovou, jeho představitelkou ve filmu Le Samuraï .

Delon a Schneiderová, kteří byli dříve zasnoubeni ve Švýcarsku, se nikdy nevzali. Proto se po Schneiderové smrti na pár pamatuje navždy jako zasnoubený.

V plném slunci

V režii René Clémenta  hraje Delon roli Toma, mladého gaunera a podvodníka. Tom přijíždí do Itálie, aby dostal zbohatlického synka jednoho magnáta zpátky do Ameriky, kde měl převzít otcův byznys. Nakonec napadne Toma ještě lepší plán, jak si užívat života v luxusu. Že vám to něco připomíná? Samozřejmě, jde o původní verzi remaku Talentovaný pan Ripley z roku 1999, kde si Toma zahrál Matt Damon.

Samuraj

Ve filmu Le Samurai , který režíroval Jean-Pierre Melville, je Jeff, který se dostane do problémů, nájemným vrahem, který jde od jedné vraždy k druhé. Na začátku filmu host v hotelu s potěšením poslouchá zvuk klavíru, aniž by tušil, že té noci zemře. Jeff v souladu s rozkazem, který obdržel, vstoupí později v noci do mužova pokoje a na místě ho zabije. Když klavírista uslyší výstřel, vidí ho procházet chodbou a podává výpověď na policii. Jeff se osvobozuje prostřednictvím falešného svědectví a manipulace. Superintendent, který se celý život zabývá případy, má ale různé plány, jak ho dopadnout. Naproti superintendentovi, který zkouší velmi kreativní metody, stojí zkušený zabiják Jeff, který vycítí, že je poslouchán a sledován, svým pronásledovatelům rychle uniká.

Rocco a jeho bratři

V tomto filmu italského režiséra Luchina Viscontiho, Alain Delon dokázal, že neoplývá pouze pěknou tváří, ale je také dobrý herec, který dokáže ztvárnit i náročnější psychologické role. Film je o pěti chudých italských sourozencích, kteří se musí přestěhovat z venkova do města kvůli obživě. Každého z bratrů město ovlivní jinak. Rocco, kterého ztvárnil Alain Delon, je nejumírněnější ze všech a pro svoji rodinu by se obětoval. Tento neorealistický film patří k nejlepším počinům italské kinematografie. 

Bazén

V tomto filmu režiséra Jacquese Deraye opět vidíme Alaina Delona a Maurice Roneta . Alain Delon v tomto filmu sdílí hlavní roli se svou velkou láskou Romy Schneider. Manželé Jean-Paul a Marianne přišli do svého letního domu, kde si mohou odpočinout od všech. Zatímco Jean-Paul sní o chvíli o samotě, zavolá Mariannin bývalý přítel Harry. Marianne pozve Harryho, potažmo Harryho malou dceru Penelope, k nim domů. Marianne, která se po jeho příjezdu neváhá sblížit s Harrym, dává Jean-Paulovi hodně těžké chvíle. Navíc Penelope  má zájem o Jean-Paula. V těchto chaotických vztazích eskaluje napětí a dochází k nepříjemným událostem.

Jeff

V roce 1968 si Delon založil produkční společnost Adel Productions a první film, který vznikl pod jeho křídly a kde sám hrál, byla gangsterka Jeff. Tento film ovlivnil Delona i po osobní stránce. V roce 1968 se totiž rozváděl s modelkou Nathalií, kterou si vzal v roce 1964 a se kterou má syna Anthonyho, a při natáčení filmu se seznámil s herečkou Mireille Darc. Vztah jim vydržel 15 let a Delon o ní mluvil jako o ženě svého života. Po ní měl ještě jeden dlouhodobý vztah, s modelkou Rosalií van Breemen, se kterou má syna a dceru.

AH

Zdroj:  soylentidergi.com

Komentáře z facebooku