Italské Assisi: Město svatého Františka

Assisi je duchovním centrem střední Itálie. Městečko, kde se můžete vydat po stopách svatého Františka a svaté Kláry, se rozložilo v regionu Umbrie na úpatí hory Monte Subasio. Není divu, že na Apeninském poloostrově je Assisi hned po Vatikánu nejdůležitějším poutním místem. Svojí atmosférou a historií své návštěvníky nadchne.

Svatý František je patronem Itálie i celé Evropy. Pochovaný je v gotické bazilice San Francesco, která se skládá z chrámů Chiesa Inferiore (Dolní chrám) a Chiesa Superiore (Horní chrám) a kláštera Sacro Convento. Na výzdobě chrámů se podíleli i slavní malíři: Cimabue (Madonna) a Giotto (cyklus 28 fresek ze světcova života). Prostranství před chrámy zdobí Piazza Inferiore a Piazza Superiore, náměstí, která připomínají spíše kolonádu.

Mimochodem, právě svatému Františkovi vděčíme za poetickou podobu našich Vánoc. Jeho velkým přáním totiž bylo navštívit místo, kde se narodil Ježíš. Věděl ale, že ho opouštějí síly a že tohle přání se mu už s největší pravděpodobností nikdy nesplní. A dostal nápad: nechal do své poustevny nanosit seno, přivést vola a oslíka, aby zobrazil betlémské zrození. Lidé k jeho poustevně přišli poprvé na Štědrý večer roku 1223. Svátek svatého Františka se v Assisi slaví každý rok 4. října a jde o velkolepou slavnost, kdy ulice zaplní františkánští mniši z celé Evropy. Jejich hnědé hábity vidíte doslova na každém kroku.

S Assisi je spojen také příběh svaté Kláry. Gotická bazilika Santa Chiara uchovává ve svých útrobách ostatky následovnice svatého Františka a zakladatelky řádu klarisek. Tím ale výčet sakrálních staveb v Assisi zdaleka nekončí: vnořit se můžete například do katedrály San Rufino, baziliky Santa Maria degli Angeli nebo do útrob kostelů San Pietro a San Damiano či kostelíka Porziuncola. Cestu k františkánské poustevně Eremo delle Carceri vám zkříží pramen Fontemaggio, který v dobách antického Říma zajišťoval městu pitnou vodu. Poustevnu, kde žil svatý František, objevíte na vrcholku Monte Subasio. Jak se k ní dostanete? Prostě vyjděte z města branou Porta dei Cappucini a dubovým lesem až nahoru.

Co dalšího se vyplatí vědět? Třeba to, že nad městem se tyčí Rocca Maggiore. Tato vojenská pevnost z 12. století chránila město před útokem nepřátel. Je odsud nádherný výhled!

AH

Zdroj: Britannica

 

Komentáře z facebooku