Kdo tento týden slaví narozeniny?

Pavel Zedníček (1.11.1949)

Přední český herec a komik se nejvíce zapsal do vědomí široké veřejnosti díky zábavnému pořadu Kufr, který byl vysílán v letech 1992 – 2004 v ČT. Mimo jiné ho diváci mohou znát z rozsáhlé divadelní činnosti  (Hamlet, don Juan), seriálů Sanitka a Konec velkých prázdnin či z pohádky Lotrando a Zubejda. Jeho nejznámější dabingovou rolí je Alan Bunda sitcomu Ženatý se závazky.

Se Sabinou Laurinovou v seriálu Konec velkých prázdnin

Yvetta Simonová (4.11.1928)

Legenda legend české pěvecké scény působí na jevišti již od konce 40. let minulého století. V tandemu s Milanem Chladilem nazpívala řadu duetů, které se hrají v rádiu dodnes (Sladké hlouposti, My dva a čas, Dáme si do bytu ad.).

Yvetta Simonová s Milanem Chladilem

Jan Tříska (4.11.1936 – 25.9.2017) 

Asi každému utkvěl v paměti Jan Tříska jako striktní Igor Hnízdo z filmu Obecná škola. Mimo tohoto filmu se objevil v mnoha výrazných rolích nejen u nás, ale i v zahraničí. Mohli jsme ho vidět v první československé Popelce jako potulného pěvce, kata ve filmu Máj či advokáta v Magnuskově trilogii Bastardi.

Z filmu Hranaři, kde si zahrál tajného agenta

Karel Havlíček Borovský (31.10.1821 – 29.7.1856)

Když se vrátíme do daleké minulosti českého národa, tak jednou z výrazných osobností 19. století byl právě Karel Havlíček Borovský. Jedna z předních osob národního obrození a autor doteď uznávaných děl Král Lávra či Křest svatého Vladimíra.

Komentáře z facebooku