Moderátorka Marcela Tomčíková: Na Velikonoce se těším od Vánoc!

Pro hvězdu televize Nova Marcelu Tomčíkovou Velikonoce symbolizují nejen příchod jara, ale také vzácný čas se svými blízkými. Kromě klasických velikonočních obyčejů a pokrmů u ní nechybí pitná kopřivová kůra a ručně zdobené kraslice včelím voskem.

Jak oslavíte  letošní Velikonoce?

Na Velikonoce se těším vlastně už od Vánoc. Vítání jara, první květy a vůně, nádherně opojně zelená… To všechno stojí za to oslavit a jak jinak než s rodinou. Navíc mě baví i velikonoční pondělí, kdy během dopoledne pozvu všechny známé, navařím dobroty a na chvilku s každým posedíme a popovídáme. Takhle mě Velikonoce začaly už před lety bavit..

 

Dodržujete nyní nějaké velikonoční obyčeje?

Miluju tradice a jejich symboliku, kontakt s přírodou. Takže se snažím dodržovat v průběhu aspoň nějakou tradici jednotlivých dnů, ráda chodím na proutky a pletu pomlázky. Ručně včelím voskem maluju vajíčka, a pak samozřejmě spoustu dobrůtek včetně nádivky z kopřiv.

 

Co obvykle vaříte o Velikonocích?

Máme doma pár klasických kousků, které být prostě musí. Určitě je to nádivka z kopřiv, kterou naštěstí jedí i naši chlapi (dáváme do ní i uzené). Pak já miluju vajíčkovou tlačenku, plněná vajíčka, máme rodinný recept na mazanec a nesmí chybět ani velikonoční beránek.. Mňam… K tomu nejrůznější saláty podle chuti a také pitná kůra z čerstvých kopřiv (tu můžu u při kojení, takže super).

 

Bez čeho si Velikonoce nedokážete představit?

Bez rodiny. Všechno ostatní je vlastně podružné. Důležité je mít svátky s kým slavit, jak už je jen detail. Ale krásný detail. Krásné velikonoce zalité sluncem a příslibem nádherných dní .

 

 

 

AUTOR :      Alexandra Hejlová, Ondřej Syrový

 

Komentáře z facebooku