Policejní blues policejního rady

Přes třicet let na konci minulého století byl emeritní policejní rada pplk. JUDr. Miloslav Dočekal postrachem pražské galerky.  Ani když – to  už jako šéf  oddělení loupeží kriminální policie – na zasloužený odpočinek, kartáčovat vrabce do parku nechodil, ale ale ve spojení s umělci jezdí přednášet po republice o bezpečnostní problematice, terorismu a drogové kriminalitě.

Svého času jsem měl tu čest s panem Dočekalem se několikrát setkat a tak trochu ho vyzpovídat.  Krátce nato v neděli 17. ledna 2016 zemřel v nedožitých 75  letech.

Jak jste se vůbec stal policajtem?

Moje maminka  chtěla mít ze mne doktora, kdežto já chtěl být hercem. Ale protože jsem  v podstatě  dobrodružná  povaha, tak mne hned  po vojně zlákala kriminálka a říkám  upřímně, že kdyby mně bylo znovu dvacet, tak si  nevyberu  jiné  povolání. Kriminalista  pronikne  do  všech společenských vrstev a přičichne  ke všem oborům lidské činnosti. Pozná zaplivané  „čtyřky“  i skutečnou ‚hoch‘  společnost. Proto jsem  do nóbl společnosti chodil  v obleku s kravatou  a do podsvětí v texaskách, abych mezi tu galerku zapadl.

Doktorem jste se nakonec stejně stal, i když ne lékařem, ale právníkem. A co divadlo?

On sám život i smrt  je jedno velké drama. Dojde k  vraždě a najednou se plazíte  po  kolenou,  hledáte  důkazy.  Je  to  ošklivé,  ale vy postupujete po tom řetízku k  pachateli dveře od dveří, potkáváte a poznáváte   obrovskou   škálu    lidí   zbabělých,   statečných i lhostejných.  Za své  praxe  jsem  měl docela  zajímavé případy a vyšetřoval  i krádež  vzácných  pláten  z Národní  galerie, a byl jsem vždycky nablízku i svému  milovanému divadlu.

Divadlo zůstalo mou velkou láskou a dostávalo mne i ze stresů, kterými jsem trpěl, když jsem se  třeba vracel  od  vraždy dítěte.  To  jsem  zašel  do Činoherního  klubu, kde  býval Pepíček  Somr, a Jirka Kodet  s  Petrem Čepkem. Ti zlatí kluci mne vzali kolem ramen, sedli jsme ke klavíru, zpívali moravské  písničky a  ten hrozný  splín ze  mne spadl. Kdybych se ze žalu někde opil, bylo by mi druhý den hůř a měl bych kocovinu. Koncem  sedmdesátých  let  jsem  vystupoval  jako  host v Divadle Jiřího Grosmanna a  tehdy ukradli na Vinohradském  hřbitově z hrobu Jiřího Grossmanna jeho bustu a prodali  ji do Sběrných surovin. Odtud ji koupil nějaký  chlapík za neuvěřitelných pár  halířů, my  se k němu  dostali na základě anonymu a on nám ji nakonec vydal. Když  jsem  ji před  vyprodaným divadlem Slávkovi Šimkovi  předával, dojetím málem plakal. No, a dnes už tu není ani Slávek!

Nějakého fantóma opery jste nehonil?

Kdykoliv se stal případ vloupání, krádeže nebo podvodu na nějakém kumštýři,  posílali to  vyšetřovat mně.  Náš Maigret  – plukovník Kalivoda –  říkával:  „oni mají jiný  svět a ty  ho znáš!“  Velkým zážitkem bylo, když jsem vyslýchal pana  Wericha. Tehdy byli dva darebáci, kteří dělali vloupačky na staré  Praze. Jeden byl na útěku, druhý s námi v autě a ukazoval nám,  kde co vyloupil. Oni si nepamatují názvy ulic,  ale ví, kde to  bylo a perfektně ví   jak to v tom bytě vypadá. My to pak šli ověřit  a když  to souhlasilo,  bylo jasné,  že to neudělal nikdo jiný. Přijeli jsme na Kampu a  před vilou, kde bydlel Jan Werich, chodil policista.  Náš pachatel se lekl:  „Ježíšmarja, ten četník je tady k  vůli nám?! Dyk my tam ukradli  jen pár kytek. Vždycky, když jsme udělali ránu a měli  prachy, šli jsme se ožrat a když přišel můj  komplic domů,  tak mu  žena dala  do držky.  Proto jsme  sem chodili natrhat kvítí a on  když přišel domů, strčil je manželce. Ona sice  nadávala, ale bití už  nedostal.“ Naproti bydlel nějaký pan  Havlíček,  který  je  viděl  a  poslal  Werichovi na chalupu telegram. Ten se  vrátil, díval se zda mu  něco neukradli a venku čekal policista jak  to dopadne. Já jsem to  šel uvést na správnou míru a měl trému, protože Werich měl přes sedmdesát, nedoslýchal, na všechno si  stěžoval a byl vždy zásadně  proti. Vyšlapal jsem točité schody a když mi přišel otevřít, představil jsem se a  ukázal mu kovový odznak kriminální služby na řetízku.  On ho chmatl, prohmatával  a řekl: „To je pravé, že?  To se nedá utrhnout?“ Pak  mne pozval dál. „Pojďte dál, jinochu, mám tady nehorázný  bordel, posaďte se!“ Bylo mi to trapné, ale  nebylo kam. Říkám  mu: „Mistře, mám  v autě padoucha a on  říká, že  vám tady  ještě s  jiným padouchem trhali kytky.“ Werich zbrunátněl:  „Kde máte toho hajzla?  Já mu roztrhnu držku! Oni ty kytky netrhají, ale devastují a kurvy sem chodí do altánu, kdyby pětku daly na dlažbu,  ale ony nedají nic.“ Podotknul jsem, že branka  není uzamčena. „Už několikrát  jsem žádal tu zkurvenou inštituci  Há  dvě  Ó  Bé,  aby  mi  dali  na branku nový zámek.“ „Mistře, snad Ó  Pé Bé Há, ne?“ „Ona je  to stejně blbá inštituce jako ta první. Zámek stejně nedali.“ Pak se optal: „Vy jste z eF Bí Aj?“ „Kdepak  pane Werichu,  z české  kriminálky.“  Tak  si ještě aspoň postěžoval: „Můj telefon má číslo  tajné neboli důvěrné a furt mi sem  volají nějací  opilcové z  hospod. Chtějí,  abych jim  říkal politický fóry a já pak mám z toho průser.“  Ptám se:  „že jste pane Werichu ale to číslo někomu dal?“  „Jenom  bábě  hokynářce, aby mi zavolala až jí přivezou ertreple.“ „Asi se někde pochlubila a tak už není tajné,“ říkám.

To vypadá téměř na policejní idylku…

V dobách, kdy jsem dělal na vloupačkách a typických zlodějnách,  tak když šel zloděj vykrádat byt, měl sebou pytlík s pískem, kterým v krajním případě majitele bytu bacil. Kdežto dnes, když zloděje překvapíte, klidně vás zastřelí nebo propíchne. A to už končí jakákoliv hra. Dříve  syčáci policajta  respektovali a  zvláště kriminálka  měla velkou vážnost. Kdysi jsem měl na starosti ten bordel na Václaváku – známý  pajzl „5 P“,  kde od vyhazovačů  přes číšníky až  po hudbu  bylo všechno  trestaný za  krádeže, podvody  a rvačky, tak jsem tam měl výsadní postavení  a byl nedotknutelný, přestože tam k místnímu koloritu patřilo běžně pět rvaček za večer.

To jste byl vždycky takový frajer?

To víte, že ne! A ani po letech nezapomenu na svůj první případ – vloupačku  do  cukrárny.  Měl  jsem  krásný  velký  notes a dělal machra. Kluci z místní  kriminálky se potutelně usmívali, protože  jsem jim nesahal ani po kotníky a pachatele stejně chytli oni. Ale člověk  si musí narazit  čumák. Později jsem  už neměl notes, ale papírky po kapsách a žádné hogo fogo.

Dnes byste místo papírků měl určitě počítač…

Možná. Asi byste chtěl slyšet něco optimistického, ale já  jsem velmi, velmi skeptický, když vidím jak nám zde před očima  roste  přímo šílená galerka, jak se rvou  albánské a ruskojazyčné klany  o drogový trh. Vstoupili jsme do Evropské  unie, s ekonomikou budeme kulhat,  ale v tomhletom budeme určitě zastávat jedno z předních míst. Přesto věřím, že  vyroste nová generace čestných policistů, kteří budou své povolání brát  jako poslání a  budou hrozbou pro galerku i  podsvětí. Ostatně, každý  mladý člověk si  může vybrat jednu ze  dvou cest, buď  tu dobrou, po  které půjde až  do konce života nebo tu druhou s perspektivou zamřížovaného sluníčka.

AUTOR:  Vladimír Rogl

FOTO:   Archiv, Petr Novotný  FB

Komentáře z facebooku