Prázdniny s kocourem aneb Léto královny českého swingu Evy Pilarové a jejího kocoura Lorda

Když jsme někdy koncem devadesátých let s fotografem Štěpánem Luťanským navštívili paní Evu Pilarovou v jejím Břevnovském bytě,  hned ve dveřích nás přivítal velký kocour  zvláštní krémové barvy.  Čistokrevný britský kocour Lord  nás oba  očichal a milostivě dovolil vstoupit.  Pak vyskočil na skříňku a moudře sledoval náš rozhovor i práci našeho dvorního fotografa.  Na závěr naší návštěvy nám pak několikanásobná zlatá slavice  prozradila,  že se v nejbližších dnech chystá strávit svou dovolenou  se svým manželem Janem Kolomazníkem  na své chalupě, kde si nejlépe odpočine.

Jak dlouho na chalupě budete? Celé prázdniny?      

Bohužel, mi to nikdy  nevyjde  na celé léto, protože  i v  létě jsou  koncerty a  také televize, tak jsem  na střídačku  chvíli  v  Praze  a  chvíli  v  chaloupce.  Jestli ale předpokládáte, že jsem typická chalupářka, pak vás musím zklamat. Já i  na chalupě odpočívám  tak, že neustále  něco dělám, protože pro  mne  by  byl  největší  trest nicnedělání.  Dokonce  i  při opalování  se   třeba  učím  nebo   si  připravuju  povídání   do rozhlasového pořadu Dobré jitro.  Nebo vymýšlím čím vylepšit svůj koncertní  program.  Ani  na  chalupě  nevynechám nikdy televizi, kromě televizních novin přece musím sledovat, co se děje s hrdiny mých oblíbených televizních seriálů. Noviny čtu také pravidelně – i ty vaše!

Předpokládám, že s Vámi kromě manžela bude i kocour. Jak snáší  Váš Lord pobyt na chalupě?

Nejdříve  je  třeba  objasnit  situaci.  Nemůžeme především říct,  že my máme kocoura, ale jisté je, že kocour má nás. Jsme ochotni k vůli němu hodit   po čtyřech,   mluvit  neskutečně   pitomým  rozmazleným přízvukem a náš mazaný kocourek se nám za to odměňuje náklonností, kterou rovným  dílem rozděluje mezi  manžela a mě.  Obdobné je to rovněž s chalupou, protože mně  spíš připadá, že kocour na chalupu bere nás. Hned na po prve, když se s chalupou seznámil a všechno si řádně  očichal, zatvářil  se spokojeně  a dal  nám najevo, že tam bude trpět i nás. Dokonce  nám dovolí občas narušit své  výsostné teritorium – pec.

Dohlíží na myši ?

Dá  se to  snad tak  říci. Náš  kocourek na  chalupě zjistil,  že v síni, na půdě  nebo v  kůlně se  objeví občas  myška. Dokáže ji bleskově ulovit, někdy, když  mu přece jen uteče, sedí  dlouhé hodiny před místem, kde se ukryla a trpělivě  čeká, až se objeví. Vítězně pak přinese myš  do pokoje, aby  se s ní  pochlubil. Nemá ale ton svědomí ji zakousnout. Zpravidla ji vítězoslavně položí  na koberec a v tom okamžiku myš uteče.  Pak loví kocour, můj muž i já. Když se nám ji  podaří  chytit,  pustíme  ji  na  svobodu. Kocour je tím nanejvýš znechucen,  pohrdavě  odkráčí   a  přestáváme  pro  něj existovat  až do  okamžiku, než  dostane hlad.  Jednou chytil myš a přišel  se s  ní pochlubit   spícímu manželovi  na pec.  Ten se vyděsil a  zařval. Kocour se urazil  a myš si odnesl  jinam. Ráno jsem  se nestačila  divit. Na  polštáři vedle  sebe spali  svorně kocour Lord, Honza i myš.  Než jsem si připravila fotoaparát, myš se vzbudila a utekla. Jak jsem  už řekla, náš kocour žádnou myšku nezabije, on si s ní jenom  hraje a tak tahleta nejspíš usnula na peci únavou.

 

Autor:   Vladimír Rogl

Foto:   FB – Eva Pilarová

Komentáře z facebooku