Whoopi Goldberg oslaví 65 narozeniny!

Whoopi Goldberg, původním jménem Caryn Elaine Johnson se narodila  13. listopadu 1955 v New Yorku. Americká herečka, komička,zpěvačka a scenáristka, držitelka Oscara, Emmy, Grammy, Tony Award, Saturn Award a Zlatého glóbu.

V dětství napsala pohádkovou knížku o černošské holčičce toužící po štěstí. V osmi letech poprvé vstoupila na jeviště a zanedlouho účinkovala v tak známých broadwayských muzikálech, jakými byly Vlasy nebo Jesus Christ Superstar. Dokázala navázat kontakt s diváky a rychle si získat jejich sympatie. Studovala High Schoul for the Performing Art v New Yorku. Ve filmu se skutečně prosadila v roce 1985, kde jí Steven Spielberg nabídl dramatickou roli ponižované, ale nezdolné dívky ve filmu Purpurová barva. Za roli získala Zlatý glóbus a byla nominována na Oskara. O pět let později si zahrála vedlejší roli bizardní jasnovidky ve filmu Duch (1990), za níž dostala zlatou sošku.

Ve filmu Sestra v akci (1992), kde si zahrála roli barové zpěvačky Deliria, která se před gangstery ukryje v klášteře a vnese tam pořádný zmatek, byl potvrzením titulu královny komiků. V roce 1994 následovalo neméně úspěšné pokračování Sestra v akci II. V dalším snímku Made in America, kde hraje emancipovanou majitelku malého knihkupectví Sáru Matthewsovou. Stala se jednou z nejlépe placených hereček Hollywoodu.

Rovněž uváděla předávání Oscarů, což bylo potvrzením jejího postavení v Hollywoodu.  Zároveň byla první Afroameričankou, která předávání uváděla. V roce 2007 se stala spolumoderátorkou úspěšné americké talk show The View.

Foto: John Mathew Smith, Daniel Langer, Mark  Taylor ,  Jenny Anderson

Komentáře z facebooku