Olomoucké zastavení v čase

Hanácká metropole Olomouc – krásná, tajemná, rozmanitá – každého  nadchne.  Především starobylé centrum s paláci, chrámy a kašnami  návštěvníky okouzlí,  protože tu na nás   dýchá dávná  historie.   V pavilonu A  Výstaviště Flora Olomouc se však mohou návštěvníci od 19.  do 22. srpna 2021 podívat přibližně do roku 600 před naším letopočtem a připomenout si zde  jeden ze sedmi divů světa: Visuté zahrady Semiramidiny.  Na terasách paláce  je podle legendy nechala postavit  královna Samiramis.  Pravděpodobně  je ale vybudoval až král  Nebukadnesar II.  pro svou manželku Amytis.  Krásou prý předčily monumentálnost babylónských hradeb, zikkuratu i Mardukovy cesty.  Zavlažovala je voda,  která  stékala dolů po hradbách.  I v Olomouci budou součástí hlavní expozice letní etapy výstavy Flora  tekoucí proudy vody, kaskádovité záhony plné květin a tisíců léčivých rostlin.  Ty zajistí Spolek pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ coby hlavní spolupořadatel.  Připraví  i floristické show předních českých floristů či odborné přednášky.

Vlastní expozici pojmenovanou Zdraví z přírody pro návštěvníky nachystal v pavilonu E Český zahrádkářský svaz. Hlavní roli zde hrají bylinky a koření, členové Českého zahrádkářského svazu návštěvníkům odhalí i méně známé možnosti, jak může příroda prospět našemu zdraví. Expozici doplní řada květin a výpěstků. Členové ČZS se navíc o své zkušenosti podělí i v pěstitelské poradně.

Oranžerie pak bude pod taktovkou Unie výtvarných umělců Olomoucka patřit výstavě Příroda v malbě, malba v přírodě doprovázené květinovou výzdobou.

V pavilonu H je populárně-naučná expozice Výzkumná laboratoř rostlin s prezentací moderních trendů v pěstování rostlin a praktickými ukázkami jejich zpracování. Součástí této expozice je vernisáž výstavy fotografky Hany Martínkové  „Stromy Smetanových sadů, jak je neznáte“.

Pavilon G přiláká především milovníky vína. V rámci tradičních Dnů moravských vín na ně čeká široká nabídka kvalitních vín zkušených vinařů a profesionálních sommelierů.

Netradičně je pak mimo otevírací dobu výstavy v sobotu od 19 do 22 hodin na programu večerní posezení u vína, kulinářských specialit a cimbálové muziky, jehož hlavní hvězdou bude zpěvák Jožka Šmukař se svým povídáním „Nevinně o víně“. Uskuteční se na letní scéně Samba naproti palmového skleníku.

Ve venkovním areálu a také v části pavilonu G jsou pro návštěvníky připravené tradiční letní zahradnické trhy se širokým sortimentem květin, rostlin, semen, zahrádkářských pomůcek a hobby potřeb.

Letní výstava For Model se bude v sobotu a v neděli konat ve venkovní části Smetanových sadů v okolí jezírka a letní scény. Návštěvníci se mohou těšit na zahradní modelovou železnici s parní lokomotivou, na níž se povozí děti i dospělí. Jezírko ve Smetanových sadech pak bude patřit lodním modelářům.

Do bohatého doprovodného programu spadají také přednášky, ukázky aranžování a vazby květin, předváděcí akce, odborné semináře, hudební vystoupení, aktivity pro děti či odpočinková zóna iniciativy Zaparkuj.

Jednou z novinek letošní letní etapy je prezentace Ovocnářské unie České republiky a Zelinářské unie Čech a Moravy. Připomenou, že rok 2021 byl Valným shromážděním OSN vyhlášen Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny.

Areál Výstaviště Flora bude pro návštěvníky letní etapy otevřený od 9 do 18 hodin. V neděli 22. srpna pak od 9 do 17 hodin.

Text: Jaroslava Pechová

Foto: Dominik Tefert,  Výstaviště Flora  Olomouc

Komentáře z facebooku