Vymazlená dýňová polévka

 
Každý z nás již dýňovou polévku vařil. Zkuste tento recept, který je opravdu vymazlený a určitě potěší vaše chuťové pohárky.
 
Suroviny:
 
1x dýně 
Hokaido se nemusí loupat, jiné dýně ano.
2 PL másla
1x cibule
malá na jemno nakrájená
600 ml vývaru
můžete nehradit bujonem (hovězí nebo jen zeleninový)
2 stroužky česneku
utřený
150 ml smetany ke šlehání
33%
Sůl a pepř
1 špetka muškátového oříšku
dýňový olej 
je možné nahradit olivovým, ale dýňový tomu dá jiný rozměr
dýňová semínka
na ozdobu
zakysaná smetana
k podávání (nemusíte)
 
V hrnci osmažte cibulku na másle do sklovita. Přidejte dýni na kostičky nakrájenou a opečte ze všech stran. Pak zalijte vývarem. Přiklopte a vařte doměkka. Pak odstavte hrnec mimo sporák a rozmixujte tyčovým mixerem do hladka. Až teprve přidejte česnek a smetanu ke šlehaní a prohřejte(ne uplně vařit), přidejte sůl a pepř dejte muškátový oříšek a promíchejte. Krásně si přivoňte polévka by měla vonět ingrediencemi a ne jako školní jídelna :).
 
Polévku podávejte se lžící zakysané smetany, pokapejte olejem a posypejte na sucho opraženými semínky.
 
Polévka je opravdu šmakózní, pokud použijete vše podle receptu. Takže určitě doporučuje mít i vývar a dýňový olej (i když se dají nahradit).

foto z vitalia.cz

Komentáře z facebooku