Máte rádi sladká, jednoduchá a rychlá jídla? Žemlovka je tou správnou volbou. Velmi jednoduché sladké jídlo, do kterého zužitkujeme starší rohlíky a ovoce, které by se už mělo spotřebovat, pokud nemáme k dispozici jen kompotované. Tato rychlá žemlovka se švestkami je pouze ze starých žemlí nebo toastového chleba s čerstvými nebo kompotovanými švestkami.
Ingredience:
-
-
máslo na vymazání zapékací misky
-
2 vejce
-
250 ml mléka
-
1 lžíce moučkového cukru
-
rum dle chuti – není nutný
-
švestky čerstvé nebo kompotované, dle potřeby a chuti
-
6 ks housky nebo rohlíky, toasty
-
skořice mletá dle chuti
-
cukr krupice
-
3 lžíce rozpuštěné máslo
-
Postup:
Mléko rozmícháme se žloutky, housky nakrájíme na plátky, pokrájíme švestky a vymažeme si zapékací mísu máslem.
Na dno zapékací mísy naskládáme první vrstvu plátků housky, kterou jsme si namočili v mléce se žloutky, na ně dáme vrstvu pokrájených švestek, které dle chuti posypeme skořicí a cukrem. Na švestky dáme opět další vrstvu namočených plátků housky, poté švestky, které zase pocukrujeme a ochutíme skořicí. Na závěr dáme zbylé plátky housky namočené v mléce, které pokapeme rozpuštěným máslem a troškou rumu.
Vše zaklopíme nebo přikryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů péct na zhruba 35 minut, pak odkryjeme a dál pečeme dalších 5 minut. Během této doby si připravíme tuhý sníh vyšlehaný z bílků a s moučkovým cukrem. Sníh pak naneseme na žemlovku a dopečeme dozlatova.
Autor: Alexandra Hejlová
Foto: Alexandra Hejlová
Komentáře z facebooku