Rychlá žemlovka se švestkami

Máte rádi sladká, jednoduchá a rychlá jídla?  Žemlovka je tou správnou volbou. Velmi jednoduché sladké jídlo, do kterého zužitkujeme starší rohlíky a ovoce, které by se už mělo spotřebovat, pokud nemáme k dispozici jen kompotované. Tato rychlá žemlovka se švestkami je pouze ze starých žemlí nebo toastového chleba s čerstvými nebo kompotovanými švestkami.

Ingredience:

    • máslo na vymazání zapékací misky
    • 2 vejce 
    • 250 ml mléka
    • 1  lžíce moučkového cukru
    • rum dle chuti – není nutný
    • švestky čerstvé nebo kompotované, dle potřeby a chuti
    • 6 ks housky nebo rohlíky, toasty
    • skořice  mletá dle chuti
    • cukr krupice 
    • 3 lžíce rozpuštěné máslo
       

Postup:

Mléko rozmícháme se žloutky, housky nakrájíme na plátky, pokrájíme švestky a  vymažeme si zapékací mísu máslem.

Na dno zapékací mísy naskládáme první vrstvu plátků housky, kterou jsme si namočili v mléce se žloutky, na ně dáme vrstvu pokrájených švestek, které dle chuti posypeme skořicí a cukrem. Na švestky dáme opět další vrstvu namočených plátků housky, poté švestky, které zase pocukrujeme a ochutíme skořicí. Na závěr dáme zbylé plátky housky namočené v mléce, které pokapeme rozpuštěným máslem a troškou rumu.

Vše zaklopíme nebo přikryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů péct na zhruba 35 minut, pak odkryjeme a dál pečeme dalších 5 minut. Během této doby si připravíme tuhý sníh vyšlehaný z bílků a s moučkovým cukrem. Sníh pak naneseme na žemlovku a dopečeme dozlatova.

Autor: Alexandra Hejlová

Foto: Alexandra Hejlová

Komentáře z facebooku