Pizza jako od Itala

 

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 10 g suchého droždí nebo kvasnic
  • 2 špetky soli
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (panenský – Extra Virgin)
  • 3 dl čisté vody

Nejednoduší je vše dát do domácí pekárny a zvolit program na kynutá těsta.

Kdo nemá domácí pekárnu postup je následující:

  • Nejprve smíchejte mouku, sůl a kvasnice
  • přidejte olivový olej
  • zamíchejte vařečkou
  • když uvidíte, že se těsto začne spojovat, začněte ho lehce promačkávat a hnětat ručně (cca 5 – 7min.)
  • těsto musí být stále měkké a vláčné, nesmí se lepit
  • pokud se bude lepit, přisypte trochu mouky a znovu zlehka hnětejte
  • pokude je těsto tvrdé a rozpadá se, to není dobře
  • jakmile vznikne vláčné těsto, můžete ho trochu poprášit moukou
  • těsto dejte do mísy a přikryjte ho utěrkou
  • dejte ho na 24 hodin zrát do lednice (takto je to podle originál receptu, pokud chcete pizzu konzumovat ten den, nechte těsto cca něco přes hodinu kynout, poté vyválejte požadovaný tvar).

Důležitý je i rajčatový základ.

Co na něj potřebujeme:

  • 1,5 kg loupaných rajčat
  • 1 větší cibuli
  • 1 větší mrkev
  • 4 lžíce olivového oleje (extra panenského nejlépe)
  • 20 listů čerstvé bazalky
  • 1 stroužek česneku

 

Do hmoždíře vložte čerstvé listy bazalky pepř(jen trochu) a soli. Poté podrťte. Pak přimíchejte pár lžic panenského olivového oleje. Ucítíte nádhernou vůni. Tuto směs si na chvilku odložte a mezitím si připravte rajčata, mrkev a cibuli.

Rajčata by měla být oloupaná. Trik na loupaní rajčat je takový, že rozříznete slupku do kříže, zalijete horkou vodou a čekáte cca 1 minutu a pak rajče sloupnete. Tato oloupaná rajčata nakrájíte na středně velké kousky, stejně tak mrkev i cibuli. V hrnci nalijete olivový olej, rozpálíte, pak zpěníte rozmáčknutý stroužek česneku. Dáme mrkev a cibuli, kterou zpěníte asi po dobu 3 minut. Pak přidáte připravená rajčata a necháme vařit na mírném ohni asi 45 minut. Ochutíte solí pepřem, přírodním cukrem, můžete přidat pro zjemnění kousek másla. Rajčata a ostatní ingredience by měly být rozvařené, můžete je lehce rozmačkat a nechat vychladnout. Až bude omáčka studená, smícháte jí se směsí z bazalky, pepře, soli a oleje. Sugo di pomodoro je hotové.

Vyválené a připravené těsto vhodném tvaru potřete touto voňavou omáčkou. Na směs naskládáte suroviny dle vaší chuti (sýry, salámy, zeleninu)

Následně těsto dáte do trouby, která by měla mít 250-300 stupňů ( v horkovzdušná trouba). Pečeme 7 až 11 minut.

Dobrou chuť!

Text a fotografie: Jana Tesaříková

 

Komentáře z facebooku