Christian Dior: Návrhář snů!

Módní dům Dior se na trhu pohybuje mnoho let. Roku 1946 ji založil módní návrhář Christian Dior spolu se svým přítelem a podnikatelem Marcelem Bousaccem na ulici 30 Avenue Montagne v Paříži. Během své existence vystřídal celkem osm kreativních ředitelů.

Christian Dior se narodil v roce 1905 v Normandii jako syn zámožného obchodníka. Vystudoval mezinárodní vztahy, avšak kariéra ve státní službě ho nelákala a místo toho si v Paříži otevřel malou galerii. Otec mu ji pomohl financovat, ale vymínil si, že rodinné jméno s ní nebude spojováno. Stále doufal, že si Christian zvolí diplomatickou kariéru. Počátkem 30. let zemřela Christianova matka a rodina přišla téměř o všechen majetek. Skutečnost, že syn projevuje spíše umělecké sklony a pohybuje se ve světě módy, už tolik nevadila. Talentovaného mladého muže, který si přivydělával prodejem módních skic, zaměstnal návrhář Robert Piguet a později Lucien Lelong. Nakonec v roce 1946 Christian Dior s pomocí investice Marcela Boussaca, tehdy nejbohatšího člověka ve Francii, otevřel svůj vlastní módní dům se třemi ateliéry a pětaosmdesáti zaměstnanci. O deset let později už měl osmadvacet ateliérů, přes tisíc zaměstnanců a kolekci parfémů. Když v říjnu 1957 zemřel na infarkt v italském Montecatini, zdálo se, že s jeho značkou je konec. Naštěstí měl velmi schopného, teprve jednadvacetiletého asistenta s nápadně bledou tváří jménem Yves Saint Laurent, který Christiana Diora dokázal plně nahradit.

 

Jeho první kolekce se nesla ve znamení „nové ženy“, jejíž šaty mají vosí pás, zdůrazněné poprsí, úzká ramena a odhalená kolena. Dior se stává tvůrcem nového vzhledu, nebo-li New Look. Autorkou tohoto termínu je šéfredaktorka amerického Harper´s Bazaru Carmel Snow. Od tohoto okamžiku se stává mezinárodně známou osobností. Po založení salónu a vytvoření první kolekce, zakládá také společnost na výrobu parfémů. Jeho první vůní se stal parfém Miss Dior. V 50. letech jeho tvorba představuje 50% francouzského exportu.

Foto: iconic.cz, wikipedia.org

Komentáře z facebooku