Gottfried Helnwein v Albertině!

K 75. narozeninám Gottfrieda Helnweina vystavuje ALBERTINA, která se nachází v historickém srdci Vídně a spojuje imperiální vkus s velkým uměním, velkou výstavu děl z posledních tří desetiletí. Dílo vídeňského umělce Gottfrieda Helnweina charakterizuje jeho zkoumání témat bolesti, zranění a násilí. Jeho ústředním motivem je postava zranitelného a bezbranného dítěte, které představuje všechny psychické a sociální obavy.

Jeho hyperrealistické snímky, které vznikají vždy podle fotografické předlohy, zaujmou technickou dokonalostí. Helnwein je i dnes považován za provokatéra, protože svými díly od samého počátku kritizoval společnost: „Moje práce byla vlastně vždy snahou vyrovnat se s tím, co mě ovlivňuje, nebo na to reagovat.“

Helnweinova tvorba má i silný politický přesah. Malíř se počátkem 70. let zařadil mezi vídeňské akcionisty, kteří kritizovali rakouskou kolektivní amnézii ve vztahu k fašistické minulosti země. Hnutí nezávislých politicky angažovaných umělců se snažila státní moc potlačit, revoltující akcionisty třeba na čas uvěznila či v krajním případě vyhnala do exilu.

Při performancích akcionistů tenkrát třeba tekla krev a po zemi se válely vnitřnosti. Dnes je vídeňský akcionismus nejznámějším ryze rakouským avantgardním uměleckým směrem.

Výstava je k vidění v ALBERTINA od 25. října 2023 do 11. února 2024.

Foto: albertina.at

Komentáře z facebooku