Typové zařazení v Ájurvédě

Jistě jste slyšely slovo Ájurvéda neboli Ajurvéda či Ayurveda. Je to sanskrtské slovo, které znamená ájus jako život, životní sílu, zdraví, dlouhý věk) a véda nauka o zdraví (vědění). Nejstarší zápisky(literatura) o ajurvédě pochází z védského období z Indie. Velmi ovlivnila tradiční lékařství. V Ajurdvédském lékařství se využívají preparáty z bylinek, masírování a jóga a další. Ájurvéda je považovaná za nejstarší systém péče o zdraví. Spočívá ve stabilitě rovnováhy tří základních energetických charakteristik, které se nazývají dóši. Každý z nás má od narození specificky vyvážen poměr dóš, kdy jejich nerovnováha způsobuje onemocnění a různé choroby a bolesti. Dóši máme tři, jmenují se VÁTA, PITTA a KAPHA.

VÁTA
Chladnost, lehkost, proměnlivost, jemnost, hrubost, rychlost, suchost, pohyblivost.
Nejvíce poruch u tohoto typu zaznamenáme v hrtanu, nervovém systému, krevním oběhu.
Psychosomatická charakteristika typu Váta
Lidé s převahou principu váta jsou zpravidla nízké, štíhle nebo vysoké šlachovité postavy. Trpí zimou a chladem. Nemají dostatečně rozvinuté svalstvo, viditelné žíly, suchou, velmi studenou a citlivou pokožku. Neprokrvují se jim končetiny. Mívají suché vlasy, které se třepí a náchylnost k lupům. Jsou velmi aktivní, mají mojí mnoho energie, pohotoví a často vyhledávají nějakou činnost. Jsou vnímaví a mají dobrou intuici. Jsou tolerantní a průbojní. Mají však sklony k trémě, nervozitě, labilitě a psychickým poruchám. Dokážou jsem přetížit prací a pak trpí nespavostí nebo lehkým spánkem, proto se cítí část hodně vyčerpaní. Typickým projevem bývá zácpa a plynatost, psychická vyčerpanost, nespavost, únava, úzkosti, bolesti hlavy. U těchto osob se často vyskytuje artritida a revmatismus. Vhodné recepty najdete v literatuře Frej, D.: Ájurvédské recepty pro zdraví, Eminent, Praha, 2010.
Mezi koření, která zklidňují vátu patří fenykl, římský kmín, kardamon, zázvor, koriandr, česnek, skořice, kmín, hřebíček, hořčičné semínko, černý pepř, anýz. Také se doporučuje bazalka, bobkový list, kopr, tymián, majoránka, pelyněk, máta, muškátový oříšek, oregano, paprika, petržel, máta peprná, kurkuma a vanilka.

PITTA
Horkost, vlhkost, mastnost, tekutost, kyselost, ostrost, světlo.
U lidí v PITTĚ nejvíce souvisí poruchy žlučníku, žaludku, střev, jater, sleziny, srdce, očí a kůže.
Psychosomatická charakteristika typu Pitta
Lidé v PITTĚ jsou většinou středně vysoké a atletické postavy. Nemají rádi horké dny (léto) a ostré slunce. Velmi se potí. Většinou mají pihovatou, ruměnou pokožku s častým akné a velmi pěvné vlasy, které předčasně šednou. Mají racionální a pragmatické uvažovaní a jsou velmi soutěživí. Jsou bystří a inteligentní, velmi dobrými řečníky a organizátory se silným smyslem pro zodpovědnost. Vyskytuje se u nich slabozrakost. Často hledají chyby a obviňují ostatní z neúspěchu. Když jsou ve stresu jsou podráždění a chaotičtí. Jsou cholerické povahy. Častým projevem u stresu je zvýšená teplota, pálení žáhy, žaludeční vředy nebo vysoký tlak. To vše je způsobeno vnitřní agresivitou a hněvem. Trpí často záněty a infekcemi, onemocněním jater, žlučníku, ekzémy nebo bolestí očí.
Nejvhodnější chuť pro lidi typu PITTA je sladká, hořká a trpká. Nedoporučují se kyselé, slané a pálivé chutě. Vhodné recepty najdete v literatuře Frej, D.: Ájurvédské recepty pro zdraví, Eminent, Praha, 2010. Pittu zklidňuje santalové dřevo, gotu-kola, růže, lotusové semínko a další jako šišák, mučenka, čistec, kopretina, ibišek. Dodává energii šafrán, aloe vera, lékořice. Pomáhá k vylučování mléko, ghí, psyllium, růže. Pročišťuje játra aloe vera, rebarbora.

KAPHA
Těžkost, zdrženlivost, chladnokrevnost, sladkost, stabilnost, pomalost, měkkost, lepkavost, těžkopádnost a olejnatost. KAPHA je citlivá na dutin, zuby, nehty a trpívá zahleněním.
Psychosomatická charakteristika typu Kapha
Lidé v principu KAPHA jsou většinou silné postavy s rozložitou hrudí nebo prsním svalstvem. Snadno přibírají na váze. Milují teplo a nemají rádi vlhké počasí. Nadměrně se potí. Mají hladkou a odolnou pokožku. Jsou přátelští a vlastní mírnou povahu. Jsou klidní až flegmatičtí. Mají velmi dobrou paměť. Mají rádi své jisté, jsou stereotypní. Milují jídlo, sladkosti a posezení s přáteli. Jsou pasivní a mají nedostatek vnitřní motivace. Jsou línější než předchozí osoby v pittě a vátě. Mají sklony k psychické skleslosti, ospalosti lenosti a depresím. Typickým projevem je nachlazení, kašel a rýma, nemocné plíce nebo průdušky, cukrovka, vysoký cholesterol a obezita. Vhodné recepty najdete v literatuře Frej, D.: Ájurvédské recepty pro zdraví, Eminent, Praha, 2010.
Pro dobrou mysl je puškvorec, bazalka, myrha. Energii dodá česnek, pepřovník dlouhý, skořice, šafrán, zázvor, kořen omanu, aloe vera.

text Edita Žlutá

fotografie: volně na internetu

Komentáře z facebooku