Naučná stezka Olšina

Naučná stezka Olšina je turisty oblíbená trasa reálnými šumavskými mokřady, rašeliništi a přilehlými biotopy. Vede z velké části po povalových chodnících nebo přes úseky, kde musíte zdolat přírodní terén. Trasa je přizpůsobena, tak aby umožnila kontakt s málo známým přírodním bohatstvím Národní přírodní památky Olšina nebo Ptačí oblasti Boletice a chráněným územím soustavy Natura 2000.

Okruh stezky má přibližně 8 km a zvládnou jej i děti. Stezka má různé chodničky, průlezky a mostky přes vodu či mokřady. Doporučuji pevnou obuv a sportovní oblečení a nějaký ten repelent proti komárům. Nutné je brát zřetel, že pro tuto přírodní oblast je typické, že se zde výrazně mění podmínky terénu vlivem ročních období a i aktuálního počasí. 

Závěrem chci napsat, že je krásné si naučnou stezku projít nejlépe v červnu nebo v září, kdy nejsou parna a není tam tolik létajícího hmyzu. Určitě budete nadšení, jelikož je to velmi tichá trasa, dle mého názoru nenáročná a člověk může relaxovat za pomalé chůze, nebo u různých stanovišť.

Text a foto: (JT)

Komentáře z facebooku