Před mnoha staletími se konec roku vůbec neslavil. Křesťanský rok nám totiž začíná první adventní nedělí. Novodobý Silvestr se proto mnoho od toho historického liší.
Na Silvestra se na rozdíl od Štědrého dne nedržel půst. Na noční hodování se připravovalo především maso. Na silvestrovskou noc, když se začalo konzumovat, byla na menu hlavně čočka, která symbolizovala a symbolizuje hojnost, stejně tak i hrách. Vařilo se maso hlavně ovar a vepřová hlava. Nejdůležitější byla prasečí ouška a rypáček.
Jakou čočku jíst? Je to úplně jedno. Čím více jí sníte, tím bohatší v novém roce budete. Vyhněte se drůbeži, zajíci nebo králíkovi, tady by vám mohlo utéct štěstí.
Jedna z pověr je, že na nový rok by se nemělo prát a věšet prádlo. Věští to smrt někoho blízkého.
Čočka na kyselo
Suroviny:
- čočka 250 g
- cibule 1 ks
- mouka 1 lžíce
- olej 1 lžíce
- ocet 3 lžíce
- cukr (podle chuti)
- nové koření 3 kusy
- bobkový list 3 listy
- vejce (k podávání)
- sůl
- pepř
- Čočku namočte aspoň 2 hodiny, slijte z ní vodu a přidejte čistou a uvařte spolu s bobkovým listem a novým kořením doměkka (asi 30minut).
- Čočku sceďte a nechte jednu mističku vývaru z čočky stranou.
- Osmahněte cibulku, zasypte jednou lžící mouky, dobře orestujte, zalijte vývarem(1,5dcl) dobře provařte.
- Přisypte čočku, dobře osolte, opepřete a okyselte octem. Pokud se čočka zdá být příliš suchá, podlijte vývarem z čočky a provařte. Pokud je čočka příliš kyselá, stačí ji dosladit cukrem.
(JT)
fotografie: pixabay
Komentáře z facebooku