Zdravá celerová pomazánka

Po oslavách na nový rok a přejídání se na Štědrý den oceníme zdravější recept, ze surovin, které odvádí toxiny z těla.

Základní surovinou je celer bulvový. Tato miříkovitá zelenina má protizánětlivé účinky, pomáhá mimo jiné likvidovat záněty v trávicím traktu. Je důležitým zdrojem antioxidantů. Prospívá cévám, podporuje žlučník, snižuje cholesterol, zbavuje tělo škodlivin a také pomáhá při zácpě. Šťáva z celeru chrání ledviny i žlučník před tvorbou kamenů. A jeho energetická hodnota je 156 kJ.

 

Ingredience na celerovou pomazánku:
280 g bulvového celeru
1× menší jablko (cca 70 g)
2× vejce uvařená na tvrdo
1× cibule plus 1× jarní cibulka
50 g jogurtu holandského typu
100 g smetanového sýra
2 lžíce čerstvé petrželové natě nakrájené na jemno a nebo sušená přibližně 1 až 1,5lžičky
šťáva z malého celého citronu cca 1 lžíce a půl (podle chuti) dále 1 lžička hořčice (nejlépe dijonská)
sůl a pepř také podle chuti

  1. Celer očistěte, zbavte slupky a nastrouhejte na jemno, to samé udělejte s jablkem (jablku můžete nechat slupku, jsou v ní vitamíny, ale komu slupka v pokrmech vadí, oloupejte ho). Vajíčka také nastrouhejte na hrubo nebo nakrájejte na malé kostičky (velmi malé).
  2. Nakrájejte na jemno cibuli a jarní cibulku na kolečka
  3. Smíchete s jogurtem a sýrem, přidejte ostatní ingredience pořádně promíchejte a dochuďte solí a pepřem.
  4. Spotřebujte do max 4 dnů a skladujte v zakryté nádobě.

Dobrou chuť

Fotografie:pixabay

Komentáře z facebooku